Ceo Braničevski okrug ima koristi od pristaništa u Kostolcu

Kruzeri imaju novu luku na Dunavu

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

1.4.2022 14:52 Autor: Stanislav Stanišić 22

Kruzeri imaju novu luku na Dunavu Kruzeri imaju novu luku na Dunavu
Otvaranjem međunarodnog pristaništa na Dunavu u Kostolcu zasluženi turistički značaj dobijaju, osim Arheološkog parka Viminacijum koji će biti i operater luke, i Požarevac, ergela... Kruzeri imaju novu luku na Dunavu

Otvaranjem međunarodnog pristaništa na Dunavu u Kostolcu zasluženi turistički značaj dobijaju, osim Arheološkog parka Viminacijum koji će biti i operater luke, i Požarevac, ergela Ljubičevo, ali i celi Braničevski okrug.

Ovo je sedmo po redu takvo pristanište otvoreno u Srbiji koje će, prema predviđanjima, primati 30.000 do 50.000 turista godišnje. To pokazuje potencijal Kostolca koji ima šansu da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, navode za Biznis.rs iz Agencije za upravljanje lukama.

„U našu zemlju dolaze kruzeri sa turistima iz evropskih zemalja, ali i iz Amerike, Kanade, Meksika, Japana i Izraela, tako da nas pristaništa spajaju sa celim svetom“, rekao je na otvaranju Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, koja je finansirala gradnju pristaništa.

Putovanje kruzerom podrazumeva, pored prolaska vodnim putevima, i posete mestima i lokalitetima koji u slučaju Kostolca dobijaju poseban značaj u razvoju turizma, ali i ostalih privrednih mogućnosti. Takođe, pristaništa doprinose povećanju lokalnih i ukupnih prihoda od nautičkog turizma.

Svesni značaja dve velike međunarodne reke koje prolaze kroz Srbiju, Save i Dunava, u Agenciji za upravljanje lukama su prepoznali taj potencijal i razvojem putničkog vodnog saobraćaja otvaraju nova međunarodna putnička pristaništa.

Iz Agencije saopštavaju da će intenzivirati aktivnosti na promociji nautičkih potencijala Srbije. Pre svega, kroz projekat „Probudi Dunav“, kako bi gradove na obali ove reke ucrtali na turističku mapu Evrope.

Otvaranje pristaništa u Kostolcu, prema rečima direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, dokaz je da se mogućnosti vodnog saobraćaja mogu iskoristiti na više načina i da je povezanost nešto što stvara nove vrednosti.

Za gradonačelnika Požarevca Sašu Pavlovića realizacija ovog projekta važan je korak ka razvoju turizma u dunavskoj regiji u Srbiji. Uz pristanište, kako je rekao, turističke atrakcije poput Viminacijuma, Ergele Ljubičevo, Požarevačkog mira, postaju bliže i dostupnije turistima.

Novo pristanište okosnica je daljeg razvoja turizma Kostolca, Požarevca, odnosno celog Braničevskog okruga. Direktor Arheološkog parka Viminacijum Nemanja Mrđić izrazio je zadovoljstvo što se Viminacijum vraća na Dunav i što se kulturno nasleđe ovog kraja čini dostupnim stranim posetiocima.

Tagovi
TURIZAM

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...