Predsednica ECB optimistična

Lagard očekuje postepeno ublažavanje inflacije u evrozoni

BankeEUNovacVesti

21.1.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lagard očekuje postepeno ublažavanje inflacije u evrozoni Lagard očekuje postepeno ublažavanje inflacije u evrozoni
Inflacija u evrozoni će se postepeno smanjivati tokom godine, jer se očekuje da će se njeni glavni pokretači, kao što su porast cena energije... Lagard očekuje postepeno ublažavanje inflacije u evrozoni

Inflacija u evrozoni će se postepeno smanjivati tokom godine, jer se očekuje da će se njeni glavni pokretači, kao što su porast cena energije i uska grla u snabdevanju ublažiti, rekla je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde).

„Ovo će se stabilizovati i postepeno ublažiti tokom 2022. godine“, navela je Lagard, prenosi Reuters, pozivajući se na njenu izjavu za France Inter radio. Na pitanje o njenoj politici suprotstavljanja cenovnim pritiscima, Lagard je ponovila da ECB ne mora da deluje tako oštro kao FED u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog drugačije ekonomske situacije.

„Ciklus ekonomskog oporavka u SAD je ispred onog u Evropi. Stoga imamo sve razloge da ne delujemo tako brzo i brutalno kao što se može zamisliti da bi FED uradio“, rekla je predsednica ECB, dodajući da je i inflacija u SAD viša. Prema njenim rečima ECB je očigledno spremna da reaguje merama monetarne politike, „ako to zahtevaju brojke, podaci i činjenice“.

Lagard je takođe prokomentarisala nedavne trendove prinosa u evrozoni, nakon što su nemačke desetogodišnje obveznice Bund, koje se smatraju primarnim merilom, prvi put posle 2019. godine imale pozitivan prinos.

„Ako se prinosi ponovo povećavaju, to znači da se osnovi ekonomije poboljšavaju“, ocenila je Lagard.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...