Indeksi Nikkei 225 i CSI 300 niži za dva odsto

Lančana reakcija dovela do pada indeksa na azijsko-pacifičkim berzama

BerzaNovacSvetVesti

14.6.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lančana reakcija dovela do pada indeksa na azijsko-pacifičkim berzama Lančana reakcija dovela do pada indeksa na azijsko-pacifičkim berzama
Nakon rasprodaje akcija koja je Wall Street uvela u “zonu medveda”, pale su i cene hartija od vrednosti na azijsko-pacifičkim berzama. Japanski indeks Nikkei... Lančana reakcija dovela do pada indeksa na azijsko-pacifičkim berzama

Nakon rasprodaje akcija koja je Wall Street uvela u “zonu medveda”, pale su i cene hartija od vrednosti na azijsko-pacifičkim berzama.

Japanski indeks Nikkei 225 i kineski CSI 300 zabeležili su pad od po dva odsto, dok je australijski S&P/ASX 200 niži za 4,6 odsto. Do ovoga je došlo dan nakon rasprodaje u Njujorku, gde je S&P 500 indeks pao skoro četiri odsto, što je najniži nivo od početka 2021. godine. Tako se referentni indeks našao na nivou nižem za 20 odsto u odnosu na svoj najviši nivo u januaru, a ovakav scenario obično se naziva “medveđe tržište”, piše Financial Times.

Do smanjenja vrednosti akcija na globalnim tržištima došlo je jer zbog inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je viša nego što se očekivalo. Potrošačke cene porasle su 8,6 odsto u odnosu na maj prošle godine nakon što je rusko-ukrajinski sukob uticao na povećanje troškova za hranu i gorivo. Rast u okviru potrošačke inflacije naveo je mnoge na zaključak da bi američka centralna banka na sledećem sastanku mogla podići referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena.

Ekonomisti iz banke Goldman Sachs povećali su svoju prognozu, uključujući rast kamatne stope za 0,75 procentnih poena i u junu o u julu, upozoravajući da će se usporavanje rasta ekonomije nastaviti ako ovi potezi centralne banke ispune očekivanja tržišta.

Trgovanje fjučersima je pokazalo da investitori očekuju da će referentna kamatna stopa u SAD dostići 3,5 odsto do kraja godine, u poređenju sa trenutnim rasponom između 0,75 i jedan odsto. Samo prošle nedelje tržišna prognoza je bila da će kamatna stopa dostići 2,9 odsto.

Očekivanja vezana za ova povećanja podstakla su i rast prinosa na državni dug, koji je porastao kada su cene obveznica pale. U toku trgovanja na azijskim berzama, prinos na desetogodišnje obveznice trezora SAD iznosio je 3,35 odsto, što je odmah ispod pika koji je dostigao na početku nedelje, najviši nivo još od 2011. godine.

Prognoze za povećanje referentnih kamatnih stopa uticale su i na tehnološke kompanije i tržište kriptovaluta. Hang Seng tehnološki indeks pao je dva odsto nakon što je Nasdaq završio trgovanje prethodnog dana sa pet odsto nižom vrednošću, čime je međugodišnji gubitak dostigao 30 odsto. Vrednost bitcoina pala je za skoro sedam odsto, na 21.616 dolara, čime je najvrednija kriptovaluta zabeležila međugodišnji pad vrednosti od 50 odsto, posle čega se oporavio na nivo od 22.600 dolara.

Očekuje se da će vrednost Euro Stoxx 50 indeksa porasti za 0,2 odsto, dok će FTSE 100 biti veći za 0,4 odsto. Prema prognozama, vrednost S&P 500 bi trebalo da poraste za 0,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...