LANCI SNABDEVANJA HRANOM SE OPORAVLJAJU Najmanju štetu pretrpele zemlje centralne i istočne Evrope

EUSrbijaVesti

17.6.2020 12:36 Autor: Ljiljana Begović 0

LANCI SNABDEVANJA HRANOM SE OPORAVLJAJU Najmanju štetu pretrpele zemlje centralne i istočne Evrope LANCI SNABDEVANJA HRANOM SE OPORAVLJAJU Najmanju štetu pretrpele zemlje centralne i istočne Evrope
Pandemija korona virusa prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi, ali se u narednih nekoliko meseci očekuje lagani oporavak u toj industriji, rečeno je... LANCI SNABDEVANJA HRANOM SE OPORAVLJAJU Najmanju štetu pretrpele zemlje centralne i istočne Evrope

Pandemija korona virusa prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi, ali se u narednih nekoliko meseci očekuje lagani oporavak u toj industriji, rečeno je na regionalnom vebinaru „Prehrambeno-prerađivački sektor – moguća strategija za centralnu i istočnu Evropu“.

Ipak, region centralne i istočne Evrope ekonomski je manje uzdrman posledicama krize izazvane epidemijom Covid-19 od drugih regiona u Evropi, rečeno je na seminaru.

Diskusiju su organizovale francuske privredne komore u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a predstavnici prehrambeno – prerađivačkog sektora ukazali su da je taj sektor veoma značajan za pitanje sigurnosti hrane za Evropu kada je reč o dostupnosti proizvoda, olakšavanje pristupa potrošača prerađenim proizvodima.

Foto: Pixabay.com

Jakub Olipra iz Odeljenja za makroekonomsku analizu „Crédit Agricole“ grupe u Poljskoj naveo je da je zbog korona virusa došlo do prekida lanca snabdevanja hranom u Evropi, kao i da je primećen širok pad proizvodnje hrane, koji je bio praćen povećanjem zaliha.

„Narednih meseci doći će do postepenog oporavka u industriji hrane u Evropi u skladu sa popuštanjem restriktivnih mera i povećanjem ekonomskih aktivnosti, kao i ponovnim uspostavljanjem lanaca snabadevanja hranom. Korona virus je dosta pogodio lance snabdevanja u ovom sektoru“, naveo je Olipra.

Ukazao je da bi ti problemi sa korona virusom mogli izazvati protekcionizam, kao i da će veliki broj kompanija u tom sektoru promeniti svoje strategije kako bi obezbedile stabilnost prodaje i svojih zaliha.

„Takođe, očekuju se i izvesne promene u ponašanju potrošača“, dodao je Olipra, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...