Evropska komisija predložila globalni moratorijum na proizvodnju ugljovodonika

Lavrov protiv poziva EU da se zabrani bušenje nafte na Arktiku

EkologijaEUInfrastrukturaSvetVesti

27.10.2021 10:51 Autor: Marija Krsmanović 0

Lavrov protiv poziva EU da se zabrani bušenje nafte na Arktiku Lavrov protiv poziva EU da se zabrani bušenje nafte na Arktiku
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (Sergey Lavrov) podržao je kritike norveškog premijera Jonasa Gara Storea (Jonas Gahr Støre) vezane za predlog Evropske komisije... Lavrov protiv poziva EU da se zabrani bušenje nafte na Arktiku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (Sergey Lavrov) podržao je kritike norveškog premijera Jonasa Gara Storea (Jonas Gahr Støre) vezane za predlog Evropske komisije (EK) da se zabrani razvoj novih naftnih i gasnih polja na Arktiku.

Lavrov se, odgovarajući na pitanje norveške televizije NRK, složio sa mišljenjem norveškog premijera Storea, koji je već izneo svoj stav o tim inicijativama Evropske unije (EU), prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

U intervjuu za Financial Times, norveški premijer je osudio inicijativu EU da se zabrani bušenje nafte i gasa u arktičkom regionu. Ako dođe do zabrane, Norveška će biti najteže pogođena država.

Ranije ovog meseca, EK je predložila uvođenje globalnog moratorijuma na proizvodnju ugljovodonika na Arktiku, ali je podržala eksploataciju mineralnih resursa od članica EU u skladu sa visokim ekološkim standardima.

Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus (Virginijus Sinkevičius) izjavio je 13. oktobra da će u skladu sa strategijom EU za Arktik „nafta, gas i ugalj ostati u zemlji na Arktiku“ i da će Evropska komisija „tražiti međunarodni sporazum za uvođenje moratorijuma“.

Prema njegovim rečima, ta oblast je od posebnog značaja sa stanovišta klimatskih promena, jer temperature tamo rastu tri puta brže nego u drugim regionima, a otapanje arktičkog leda ubrzava proces globalnog zagrevanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...