Zbog zloupotreba bilo i hapšenja

Lažni pčelari zbog subvencija prijavljuju nepostojeće košnice

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

6.12.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lažni pčelari zbog subvencija prijavljuju nepostojeće košnice Lažni pčelari zbog subvencija prijavljuju nepostojeće košnice
U Srbiji 30.477 pčelara ima više od od 1.550.000 košnica, pokazuje zvanična statistika. U Savezu pčelarskih organizacija (SPOS) sumnjaju u ove podatke i ocenjuju... Lažni pčelari zbog subvencija prijavljuju nepostojeće košnice

U Srbiji 30.477 pčelara ima više od od 1.550.000 košnica, pokazuje zvanična statistika. U Savezu pčelarskih organizacija (SPOS) sumnjaju u ove podatke i ocenjuju da su subvencije razlog lažnog prijavljivanja nepostojećih košnica, a da se pčelarstvom zaista bavi između 22.000 i 23.000 poljoprivrednika. Zbog toga od nadležnih traže rigorozniju kontrolu i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da su neosnovano koristili podsticaje.

Iz poljoprivredne inspekcije podsećaju da korisnike subvencija proveravaju, što je rezultiralo i hapšenjima u prethodnom periodu, ali da je zloupotrebe nemoguće u potpunosti sprečiti, prenosi RTS.

Uprkos tome što poslednje dve, tri godine nisu bile naklonjene pčelarenju, u Srbiji se tim poslom bavi sve više poljoprivrednika, a broj košnica se povećao za oko 300.000.

„Mi to ne možemo da poverujemo, kao što ne verujemo ni u broj pčelara. Zvanično ih je registovano 30.500, a kada pogledate stanje na terenu 8.000 ih je u savezu, a oko 16.000 traži subvencije od države. Svaki peti pčelar nema više od 20 košnica, nema pravo na subvencije. Prema tome 20.000 pčelara je realna cifra, neka bude 22.000, 23.000“, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović i dodao da su na zloupotrebe ukazivali i pre nekoliko godina.

„Imali smo primer, pre nekoliko godina, jedne pčelarke iz Novog Sada. Prijavili smo i ispostavilo se da je ona prijavila lažno 30 košnica, a da nema ni jednu jedinu. Mi se plašimo da takvih ima puno, iz prostog razloga što su cifre neverovatne“, naglasio je Živadinović.

Lažni pčelari zbog subvencije prijavljivali nepostojeće košnice

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije veruju da su subvencije razlog lažnog prijavljivanja nepostojećih košnica, a štetu trpe pravi pčelari. Uprkos tome što se za podsticanje pčelarstva u budžetu odvaja sve više sredstava, subvencije po košnici su godinama iste – 800 dinara.

„Koristio sam subvencije po košnici, pre tri godine za opremu. Uzeo sam prikolicu i dve pčelarske platforme. Prošle godine sam uzeo centrifugu. Treba uvesti red, da uspostavimo sistem kontrole. Po automatizmu će taj novac koji ide, da tako kažem u nelegalne tokove, da ide pčelarima koji se stvarno muče, stvarno rade. Jer je pčelarstvo visokorizična niskoprofitna grana stočarstva“, rekao je pčelar Radivoje Stojanović.

U Poljoprivrednoj inspekciji kažu da sve sumnjive korisnike podsticaja kontrolišu, pa je u prethodnom periodu bilo i hapšenja.

„Postoje jasne procedure u kojima subjekti na osnovu procene rizika bivaju provereni u redovnim, planskim kontorlama u smislu da li su zloupotrebili podsticaje. Zloupotreba generalno ima, i to možete da vidite i znate, mi jasno i transparentno izlazimo u javnost kad smo nekog sankcionisali i kad se dešava neka nepravilnost po tom pitanju. Pozivamo sve koji znaju za neku nepravilnost da dostave Ministarstvu poljoprivrede na osnovu čega ćemo reagovati“, izjavio je pomoćnik ministra iz Sektora poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović.

Jedan od načina kontrole, smatraju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, bio bi javno objavljivanje imena svih korisnika subvencija. Ali, to je prema tumačenju zakona – kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Mi ne smatramo da su to privatni podaci. Jer mi svi kao građani dajemo porez državi i želimo da znamo gde taj novac ide. Prema tome, ako postoji iole sumnja da novac odlazi na neku stranu da to nije namenski, mi to moramo da znamo. Zato je bitno da se spisak onih koji dobiju novac javno objavi i mi tada nećemo imati problem“, rekao je Rodoljub Živadinović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...