Američki ekonomista upozorava

Legalizacija bitkoina u El Salvadoru završiće se ekonomskim kolapsom

BankeHi-techLifestyleNovacSvetVesti

16.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Legalizacija bitkoina u El Salvadoru završiće se ekonomskim kolapsom Legalizacija bitkoina u El Salvadoru završiće se ekonomskim kolapsom
Odluka Republike El Salvador da legalizuje bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja imaće posledice po ekonomiju, upozorio je profesor primenjene ekonomije s američkog Univerziteta Džon... Legalizacija bitkoina u El Salvadoru završiće se ekonomskim kolapsom

Odluka Republike El Salvador da legalizuje bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja imaće posledice po ekonomiju, upozorio je profesor primenjene ekonomije s američkog Univerziteta Džon Hopkins, Stiv Henk (Steve Hanke)

On je istakao da će Salvador, koji se oslanja na dolar kao svoju osnovnu valutu, potencijalno doživeti potpuni ekonomski kolaps. Prema njegovim rečima, ova država suočava se sa pretnjom da ostane bez novca, jer nema lokalnu valutu.

Kako ekonomista napominje, vlasnici bitkoina iz drugih zemalja, koji nameravaju da unovče digitalnu valutu, ciljaće južnoameričku zemlju koja će ostati bez dolara. Henk, koji se protivi plaćanju bitkoinom, smatra da iza istorijske odluke Salvadora stoje kriminalni elementi.

U prilog tome govori činjenica da iako je bitkoin legalizovan kao zakonsko sredstvo plaćanja, on možda neće služiti nameni. Zato navodi da je apsurdno uvesti kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, jer većina građana nema pristup bankovnim računima.

Henk upozorava da kriminalne snage možda guraju političare u drugim zemljama Južne Amerike poput Paname i Paragvaja da legalizuju bitkoine.

Pored toga, Henkovo gledište razlikuje se od gledišta izvršnog direktora kompanije za pozajmljivanje digitalnih sredstava Celsius Network, Alekse Mašinskija (Alex Mashinsky), koji veruje da će se više zemalja ugledati na Salvador. Prema Mašinskiju, ako se usvajanje dogodi u zemljama sa velikim brojem stanovništva poput Brazila i Nigerije, vrednost će porasti na 160.000 američkih dolara 2021. godine, prenosi Finbold.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...