DEFICIT BRITANSKE VLADE 60 MILIJARDI FUNTI

London razmatra povećanje poreza za popunu budžetske praznine

NovacSvetVesti

18.2.2021 16:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

London razmatra povećanje poreza za popunu budžetske praznine London razmatra povećanje poreza za popunu budžetske praznine
Velikoj Britaniji bi moglo biti potrebno povećanje poreza za oko 60 milijardi funti (84 milijarde dolara) da bi nadokadila budžetski deficit, saopštio je tamošnji... London razmatra povećanje poreza za popunu budžetske praznine

Velikoj Britaniji bi moglo biti potrebno povećanje poreza za oko 60 milijardi funti (84 milijarde dolara) da bi nadokadila budžetski deficit, saopštio je tamošnji Institut za fiskalne studije (IFS). Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) trebalo bi početkom marta da predstavi svoj plan za uravnoteženje državnih finansija, nakon razornog uticaja pandemije Covid-19.

Zaduživanje britanske vlade dostiglo je najviši mirnodobski nivo, a javni dug od oko 400 milijardi funti premašio je obim BDP zemlje u prvoj polovini 2020. godine. Prema podacima Zavoda za nacionalnu statistiku BDP Velike Britanije oslabio je u 2020. godini za rekordnih 9,9 odsto. Pad ostrvske ekonomije u prošloj godini bio je više nego dvostruko veći od prethodnog najgoreg rezultata.

Izvor: FT
Izvor: Eurostat

Ako se tome doda da će u tekućoj godini neizbežno doći na naplatu ekonomske štete od Brexita, povećanje poreza čini se kao nužnost za ministra finansija, ali ministri finansija nerado govore o povećanju poreza. To bi naročito bilo neugodno za aktuelnog ministra, jer je Konzervativna partija kojoj pripada 2019. odlučno odbacila ideju o povećanju PDV, poreza na prihode i socijalnih davanja građana.

Prema oceni IFS, kako prenosi Hindustan Times, pozivajući se na Bloomberg, moguće je da će ekonomski rast biti dovoljno brz da se veliki fiskalni deficit uravnoteži sam od sebe, ali to nije najizgledniji scenario. „Verovatnije je da smo na putu neprekidnih neodrživih deficita. Računica u vidu velikih budućih povećanja poreza veoma je verovatna, ali još nije neizbežna“, naveo je Pol Džonson (Paul Johnson) direktor IFS.

Foto: Tanjug/AP

Procena multinacionalne investicione banke Citigroup je da bi ekonomski ožiljci koje je ostavila pandemija mogli biti gori od prošlogodišnjih vladinih prognoza, jer se zemlja suočava sa najtežim padom BDP u poslednja tri veka. IFS je ocenio da sada nije vreme za pokušaj popravke javnih finansija, pozivajući Sunaka da najpre podstakne oporavak. Sunak bi istovremeno trebalo da počne da odvikava ekonomiju od sveobuhvatnih mera podrške i da se fokusira na pomoć mladim i siromašnim, ocenio je Džonson, prenosi Yahoo News, pozivajući se na Reuters.

Velika Britanija nije jedina zemlja čija vlada mora da razmatra povećanje poreza u cilju popunjavanja budžetskih rupa. Mnoge savezne američke države suočene su sa sličnom matematikom, a nagoveštaj države Njujork da će uvesti porez na berzanske transakcije, izazvao je oštro reagovanje brokera sa Wall Streeta, koji su upozorili da će napustiti grad ukoliko bude uveden pomenuti porez.  

Efekti pandemije su globalni, a posledice manje više identičnog oblika. Deficit budžeta u Singapuru, tamošnja vlada rešila je da nadoknadi povećanjem taksi na gorivo, prenosi Channel News Asia. Biće to prvo povećanje taksi posle šest godina, a vlada je najavila i povećanje drumarina i carina na uvoz vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...