Još jedna runda novčane podrške

Mali: Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

SrbijaVesti

16.7.2021 11:50 Autor: Marko Andrejić 1

Mali: Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu Mali: Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu
Danas je isplaćena novčana podrška u visini jedne minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, kao i licencirane turističke vodiče... Mali: Danas isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu

Danas je isplaćena novčana podrška u visini jedne minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije, kao i licencirane turističke vodiče i pratioce, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i precizirao da je država za te svrhe uplatila ukupno 2,045 milijardi dinara.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da pravo na pomoć imaju ukupno 12.154 privredna subjekta koji zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca.

Zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu koji ispunjavaju propisane uslove za ovu vrstu podrške države, koju sprovodimo u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima, u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa, danas će dobiti po jednu minimalnu zaradu. Njima će sredinom avgusta biti isplaćena još jedna minimalna zarada“, rekao je Mali, i precizirao da se novac uplaćuje na posebne namenske dinarske račune koje je Uprava za trezor otvara za ove potrebe.

On je, ističući da je korona virus imao veoma loš uticaj na sektore turizma i ugostiteljstva, dodao da država nastoji da pomogne svima kojima je pomoć potrebna i da ublaži negativne posledice pandemije.

Ministar je najavio i da će krajem jula biti isplaćena i četvrta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

Foto: Rawpixel

Dodao je i da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja, kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć. Ta mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa, navodi se u saopštenju.

Ministar finansija podsetio je da su sve ove mere podrške deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima, koji je predviđen u visini od 266,1 milijardu dinara, kao i da su sva tri paketa podrške ukupno vredna oko osam milijardi evra, što je, prema preliminarnim procenama, oko 17,4 odsto BDP-a Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...