Minimalac veći za 14,3 odsto

Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara

NovacPoslovanjeSrbijaVesti

13.9.2022 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara
Minimalna cena rada biće od 1. januara 2023. godine 230 dinara po radnom času ili 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto,... Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara

Minimalna cena rada biće od 1. januara 2023. godine 230 dinara po radnom času ili 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto, rekao je ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za novinare u Palati Srbija posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj se pregovaralo o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta je usaglašeno da minimalna zarada treba da bude povećana, a ono oko čega se nisu složili predstavnici sindikata i poslodavci je koliko bi to povećanje trebalo da bude.

Iz Unije poslodavaca su još u avgustu objavili rezultate ankete koju su sproveli među svojim članovima koji su se izjasnili da bi minimalna zarada mogla da se poveća od 9 do 12 odsto.

Ranije su rekli i da bi sindikati trebalo da odustanu od ideje da se usklade minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada, jer je to, kako kažu, makroekonomski neizvodljivo.

Predlog države o povećanju minimalca za 14 odsto sindikati su još ranije odbacili kao neprihvatljiv i ispod svakog nivoa, tražeći da minimalna zarada dostigne minimalnu potrošačku korpu.

U isto vreme dok su poslodavci, sindikati i predstavnici države razgovarali, ispred Palate Srbija održana je javna sednica rukovodstva Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Prema Zakonu o radu, poslednji rok da se Socijalno-ekonomski savet dogovori oko minimalne cene rada je 15. septembar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...