nema razlike između domaćih i stranih investitora

Mali: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija

Vesti

26.4.2024 16:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mali: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija Mali: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija
Srbija je od 2020. godine kumulativno privukla 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa globalnim... Mali: Od 2020. u Srbiju se slilo 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija

Srbija je od 2020. godine kumulativno privukla 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na sastanku sa globalnim investitorima iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Ne pravimo razliku između domaćih i stranih investitora. Nadam se da ćete u Srbiji pronaći projekte i prilike koje će vas zainteresovati da ulažete“, rekao je Mali investitorima koji su, nakon posete srpske delegacije Vašingtonu povodom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, doputovali u Beograd kako bi se upoznali sa svim parametrima srpske ekonomije.

„Nadam se da ćete u Srbiji pronaći projekte i prilike koje će vas zainteresovati da ulažete“, rekao je ministar.

On je naveo da je prošlogodišnji rast BDP-a u Srbiji bio 2,5 odsto i da je samo u poslednjem kvartalu bio 3,8 odsto, a u februaru ove godine 5,9, te da je baziran na izvozu i investicijama, kao i da zvanični statistički podaci Srbije pokazuju da svaka privredna grana beleži rast.

On je istakao i da Srbija ima stabilan javni dug, na nivou od 47,6 odsto BDP-a, dok je svetski javni dug porastao sa 84 na 93 odsto BDP-a za nekoliko godina, a da prosek zaduženosti evrozone iznosi 89 odsto.

Istakao je i da je deficit budžeta Srbije 2,2 odsto, uprkos prvobitnim projekcijama od 3,3 odsto, te da 63 odsto direktnih stranih investicija u regionu dolazi u Srbiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...