ministar finansija naglašava da je cilj dobijanje investicionog rejtinga zemlje

Srbija u Vašingtonu dobila pohvale za ekonomski rast

SrbijaVesti

22.4.2024 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Srbija u Vašingtonu dobila pohvale za ekonomski rast Srbija u Vašingtonu dobila pohvale za ekonomski rast
Srbija je na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu dobila pohvale da je „svetli primer kako treba voditi ekonomiju u... Srbija u Vašingtonu dobila pohvale za ekonomski rast

Srbija je na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu dobila pohvale da je „svetli primer kako treba voditi ekonomiju u teškim svetskim uslovima kriza“, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je za RTS rekao da je sa tog, „najvažnijeg događaja u godini u ekonomskom svetu“, na kome se razgovara sa čelnicima dve najvažnije međunarodne finansijske institucije, doputovao sa pozitivnim ocenama za Srbiju kojoj će MMF i u naredne dve godine nastaviti da pruža podršku u reformama, te da ove ili naredne godine, očekuje i formalno dobijanje investicionog rejtinga, prenelo je Ministarstvo finansija.

„Srbija se promenila i oni su to videli. Hoćemo i taj formalni pečat najvećih rejting agencija. Ne odustajemo od naše reformske agende, a MMF je odobrio produžetak aranžmana na još dve godine jer ima još toga što želimo da uradimo za Srbiju“, kazao je Mali posle trodnevne posete Vašingtonu.

On je istakao da je u Vašingtonu ocenjeno da se Srbija dobro bori sa krizom, da ostaje finansijski stabilna uz očuvanje rasta i svih makroekonomskih pokazatelja. Naveo je i da je konstatovano da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da su sada stope rasta mnogo niže, dok Srbija, uprkos svim krizama, beleži stopu rasta prošle godine od 2,5 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto, uz rast svih grana privrede.

Кako je dodao, glavni zaključci skupa u Vašingtonu su da različite zemlje različito prolaze kroz krizu, te da u srednjem roku i dalje postoje rizici da, zbog svetskih konflikata, može da dođe do dodatnog ekonomskog usporavanja.

„Nama rastu sve privredne grane i naš rast je baziran na izvozu i investicijama za razliku od razvijenijih zemalja“, rekao je Mali i ukazao da je pre 11 godina srpski izvoz roba i usluga bio 11 milijardi evra, a sada dostiže 41 milijardu evra koliko je iznosio prošle godine, što je četvorostruko više.

Srbija, po njegovim rečima neće stati sa reformama koje je očekuju, pre svega, javnih preduzeća, Poreske uprave i nastavak povećanja konkurentnosti i atraktivnosti privrede.

Daljem rastu doprineće, kako smatra, program „Skok u budućnost – Srbija 2027“, koji je, ocenio je, velika šansa za ceo region.

„Кada sa investicionim kreditnim rejtingom uđemo u grupu najboljih ekonomija to će značiti jeftinije izvore finansiranja, veći podstrek za investicije, zapošljavanje, nova radna mesta, posledično bolje plate“, ocenio je Siniša Mali.

  • Mike

    22.4.2024 #1 Author

    Leleee, će se najedemo kod Džejmija Olivera parizerom od tolikih pohvala 🤣🤣🤮🤮

    Odgovori

  • AJA

    22.4.2024 #2 Author

    Bravo za Srbiju, za nas !!!!

    Odgovori

  • tamara71

    22.4.2024 #3 Author

    Samo nas tapsu po ramenu kada imaju koristi od toga

    Odgovori

  • Jelena5

    22.4.2024 #4 Author

    Nema ekonomskig rasta u ovakvoj državi….

    Odgovori

  • MAJA

    25.4.2024 #5 Author

    Bas volim te sto nas tapšu po ramenu

    Odgovori

  • gagica

    28.4.2024 #6 Author

    Postoje valjda neka merila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...