Godišnji rast potrošačkih cena u našoj zemlji pet odsto u martu

Anketa IFO: Ublažena prognoza inflacije za Srbiju, ali i dalje na visokih osam do 10 odsto

AnalizaInvesticijePoslovanjeSrbijaSvet

19.4.2024 15:14 Autor: Milica Rilak 7

Anketa IFO: Ublažena prognoza inflacije za Srbiju, ali i dalje na visokih osam do 10 odsto Anketa IFO: Ublažena prognoza inflacije za Srbiju, ali i dalje na visokih osam do 10 odsto
Kvartalna Anketa ekonomskih stručnjaka (EES), koju sprovode institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku, pokazala je da su globalna inflaciona očekivanja za ovu... Anketa IFO: Ublažena prognoza inflacije za Srbiju, ali i dalje na visokih osam do 10 odsto

Kvartalna Anketa ekonomskih stručnjaka (EES), koju sprovode institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku, pokazala je da su globalna inflaciona očekivanja za ovu godinu opala, ali da se ipak računa na „prilično visoke“ stope rasta potrošačkih cena na srednji rok.

Kada je reč o našoj zemlji, učesnici EES i dalje za 2024. prognoziraju najvišu stopu inflacije u Evropi u rasponu od osam do 10 odsto, što je ipak manje nego 12 do 14 odsto, koliko su očekivali tokom ankete sprovedene u poslednjem kvartalu prošle godine, i u suprotnosti sa očekivanjima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i domaćih ekonomista.

IFO je saopštio da rezultati ankete ukazuju da će stopa inflacije u svetu ove godine dostići 4,6 odsto, što se takođe razlikuje od prognoze MMF-a, koji globalnu inflaciju projektuje na 2,8 odsto.

„U poređenju sa prethodnim kvartalom, inflaciona očekivanja za ovu godinu su dodatno pala“, ocenio je u pisanoj izjavi istraživač IFO-a Niklas Potrafke, ali i upozorio da to ne stoji posmatrano na duži period.

„Na srednji rok anketirani stručnjaci očekuju da će stope inflacije širom sveta ostati prilično visoke i iznad inflacionih ciljeva centralnih banaka“, poručio je u saopštenju, u kome se ističe i da se sa prosečnom očekivanom stopom inflacije od 4,4 odsto za 2025. godinu očekuje blagi pad u odnosu na 2024, ali i da su dugoročne prognozirane stope i dalje visoke.

„Do 2027. godine inflaciona očekivanja su i dalje na četiri odsto. Dugoročna inflaciona očekivanja su čak ponovo porasla u odnosu na rezultate ankete iz prethodnog kvartala (3,6 odsto)“, naveli su iz IFO instituta.

Za 2024. stručnjaci očekuju najniže stope inflacije u zapadnoj Evropi (2,8 odsto). Očekivanja u Severnoj Americi i Severnoj Evropi su uporediva (3,1–3,7 odsto). Nasuprot tome, stručnjaci u regionima kao što su Istočna Afrika (35 odsto) i Južna Amerika (26 odsto) očekuju da će stope inflacije biti znatno iznad proseka u kratkom roku.

Za 2027. godinu, stručnjaci očekuju da će se stope inflacije u Zapadnoj Evropi (dva odsto) i Severnoj Americi (2,3 odsto), kao i u Severnoj Evropi (2,8 odsto) i Južnoj Evropi (2,6 odsto) skoro vratiti na stopu inflacije od dva odsto, koju ciljaju centralne banke.

Učesnici ankete, međutim, očekuju više dugoročne stope inflacije u istočnoj Evropi (5,1 odsto) i u delovima Azije (do 11 odsto). Najviše dugoročne stope inflacije očekuju se u Istočnoj Africi (41 odsto) i Severnoj Africi (18 odsto).

Kada je reč o Srbiji, ona je prema anketi IFO za 2024. i dalje zemlja za koju se očekuje najviša stopa inflacije u Evropi, i to u rasponu od osam do 10 odsto. Sa druge strane, MMF u našoj zemlji ove godine očekuje inflaciju od 4,8 odsto, dok Narodna banka Srbije i Republički zavod za statistiku beleže usporavanje rasta inflacije od početka godine sa januarskih 6,4 na februarskih 5,6 i martovskih pet odsto.

„U narednom periodu očekujemo dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja (u rasponu od 1,5 do četiri i po odsto), verovatno u maju ove godine, što je nešto ranije u odnosu na očekivanja iz poslednje srednjoročne projekcije inflacije iz februara. Inflacija bi trebalo da se približi centralnoj vrednosti cilja (od tri odsto) krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku“, saopštio je Izvršni odbor NBS 11. aprila, kada je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na 6,5 odsto.

Sa druge strane, domaći ekonomisti okupljeni oko časopisa Kvartalni monitor (QM) procenjuju da bi inflacija u našoj zemlji ove godine mogla da iznosi 4,5 do pet odsto.

Urednik QM i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić podsetio je krajem marta na prezentaciji časopisa da je Srbija bila zemlja sa drugim najvišim međugodišnjim rastom cena u Evropi u februaru, posle Rumunije.

„U narednim mesecima očekujemo dalje usporavanje inflacije u našoj zemlji i njen povratak u granice ciljanog koridora, sa tim da bi prosečna inflacija na kraju godine trebalo da bude oko četiri do 4,5 odsto“, rekao je Arsić.

Posle prognoze MMF-a, objavljene uoči početka aktuelnog prolećnog zasedanja u Vašingtonu, najsvežiju procenu inflacije dali su autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta.

Oni računaju da će rast cena u decembru ove u odnosu na decembar 2023. godine iznositi 3,5 odsto.

Tagovi
INFLACIJA MMF
  • LENA

    19.4.2024 #1 Author

    Očigledno je da inflacija i dalje predstavlja izazov ne samo za Srbiju, već i za globalnu ekonomiju.

    Odgovori

  • Grocka

    20.4.2024 #2 Author

    Osecamo to na svojim ledjima

    Odgovori

  • MARA

    20.4.2024 #3 Author

    To je previše

    Odgovori

  • MARA

    20.4.2024 #4 Author

    Da ne bude samo hiperinflacija

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #5 Author

    Vracamo se u period od 92 do 95 godine polako ali sigurno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.4.2024 #6 Author

    Izuzetno osecamo inflaciju…

    Odgovori

  • NATI

    21.4.2024 #7 Author

    Sve preko 8% je previse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...