NEGATIVAN UTICAJ PANDEMIJE NA INVESTICIJE

Manje spajanja i preuzimanja u regionu, veća vrednost poslova

AnalizaEURegionU fokusuVesti

3.2.2021 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Manje spajanja i preuzimanja u regionu, veća vrednost poslova Manje spajanja i preuzimanja u regionu, veća vrednost poslova
Broj spajanja i preuzimanja (M&A) u Centralnoj i Istočnoj Evropi u prošloj godini pao je za 22 odsto na 406 poslova, ali je sa... Manje spajanja i preuzimanja u regionu, veća vrednost poslova

Broj spajanja i preuzimanja (M&A) u Centralnoj i Istočnoj Evropi u prošloj godini pao je za 22 odsto na 406 poslova, ali je sa druge strane porasla vrednost tih poslova za 29 odsto na 28,5 milijardi evra, navodi se u godišnjem izveštaju austrijske advokatske kuće Wolf Theiss i MergerMarket.

U izveštaju M&A Spotlight, koji je sastavljen od ankete investitora iz celog regiona (uključujući Austriju), navodi se da je pandemija korona virusa ozbiljno otežala zaključivanje poslova. Čak 29 odsto ispitanika moralo je odustati ili odložiti planirane transakcije, ali su investitori zadržali optimizam po pitanju izgleda za dogovore u regionu ove godine, kako se globalna ekonomija bude oporavljala, posebno zbog činjenice da je posmatrani region u celini bolje podneo posledice pandemije od ostatka Evrope, prenosi indikator.ba.

Nešto više od polovine (52 odsto) ispitanika navelo je da će im zdravstvena kriza povećati ambicije za sklapanje poslova u narednih 12 meseci, a 26 odsto ispitanika iz privatnog sektora navelo je da želi da sklopi znatno više poslova.

TMT sektor (tehnologija, mediji, telekomunikacije), koji je profitirao tokom zaključavanja zbog pandemije, zauzima 8,3 milijarde evra poslova u regionu, što predstavlja 29 udela u ukupnoj vrednosti spajanja i preuzimanja. Unutar TMT glavni su segment bili telekomi, posebno kada je Poljska u pitanju, gde je u toku konsolidacija većih telekomunikacionih grupa.

Poljska je zadržala svoju poziciju u regionu kao prvo tržište za poslove, s posebno intenzivnim TMT i sektorima nekretnina i građevine. U toj zemlji su zaključene transakcije u vrednosti od 11 milijardi evra, što je blizu 40 odsto tržišta regiona CEE, uključujući i najveći posao u regionu izvan Austrije, akviziciju mobilne mreže Play Communications od francuske telekom grupe Iliad u iznosu od 3,7 milijardi evra.

Kako se navodi u istraživanju, najlošiji učinak u pogledu obima poslova prošle godine ostvarile su delatnosti potrošnje i slobodnog vremena, pre svega pogođeni zatvaranjem i slabijim poverenjem potrošača.
Obim poslova u ovom segmentu je smanjen za 48 odsto na 59 poslova, a vrednost je pala za 65 odsto na 962 miliona evra, što je prvi put da je taj sektor ostvario manju vrednost od milijardu evra u godišnjem istraživanju.

Kako se ističe, 58 odsto investitora očekuje da će sektor energije, rudarstva i komunalnih usluga (EMU) biti među dva sektora u kojima će pandemija najviše negativno uticati na tok poslova, a 36 odsto ispitanika to smatra za industrijski i hemijski sektor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...