nova odluka važi do 30. septembra ove godine

Marže na osnovne prehrambene proizvode u Severnoj Makedoniji ponovo ograničene

RegionVesti

15.6.2022 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Marže na osnovne prehrambene proizvode u Severnoj Makedoniji ponovo ograničene Marže na osnovne prehrambene proizvode u Severnoj Makedoniji ponovo ograničene
U Severnoj Makedoniji od danas su drugi put ove godine ograničene trgovinske marže na osnovne prehrambene proizvode. „Odluka o zamrzavanju marže pojedinih proizvoda radi... Marže na osnovne prehrambene proizvode u Severnoj Makedoniji ponovo ograničene

U Severnoj Makedoniji od danas su drugi put ove godine ograničene trgovinske marže na osnovne prehrambene proizvode.

„Odluka o zamrzavanju marže pojedinih proizvoda radi ograničavanja rasta cena, koja ima za cilj da zaštiti standard građana, važiće do 30. septembra, uz mogućnost da se nastavi do kraja godine ukoliko cenovni uslovi na tržištu to zahtevaju“, saopštila je Vlada Severne Makdonije.

Kako prenosi agencija Beta, odluka o ograničavanju marži na životne namirnice usledila je nakon što su, po prestanku važenja prethodnog ograničenja marži početkom juna cene proizvoda, posebno osnovnih, značajno porasle, neke čak i više od 70 odsto.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da je nova odluka o određivanju najviših marži na osnovne životne namirnice doneta u konsultaciji sa poslovnom zajednicom i u koordinaciji sa nadležnim institucijama.

Od 15. juna do 30. septembra za beli hleb isečen na komade ili ceo, beli šećer, kao i suncokretovo jestivo ulje (bez hladno ceđenog ulja) maksimalna trgovinska marža je je pet odsto i u trgovini na veliko i u maloprodaji. Za pšenično brašno tip 400 i tip 500, špagete i makarone od durum pšenice, beli makedonski pirinač, trajno kravlje mleko masnoće 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto i kokošja jaja maksimalna trgovačka marža je 10 odsto i u trgovini na veliko i u trgovini na malo.

Prema novoj odluci vlade za ograničavanje rasta cena neće se obračunavati operativni troškovi i rabat koji trgovac naplaćuje veletrgovcu za reklamiranje i izlaganje robe na policama na takozvanim primarnim i sekundarnim pozicijama.

Vlada Severne Makedonije je prethodno da bi sprečila cenovne šokove, od 1. marta do 31. maja, bila ograničila trgovinske marže na osnovne prehrambene proizvode na pet odsto u trgovini na veliko i na 10 odsto u trgovini na malo. Tada je marža bila ograničena za hleb, šećer, brašno tip 400, sirovo suncekretovo ulje i suncokretovo ulje za jelo, trajno mleko masnoće od 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto, sveže meso i suhomesnate proizvode, sir, pirinač, jaja, testeninu, pšenicu, voće i povrće.

Zatim je vlada Dimitra Kovčevskog odmah 10. marta dopunila tu odluku i ukinula marže na beli hleb, ulje i brašno tip 400, a marže na ostale osnovne prehambene proizvode dodatno smanjila sa pet na četiri odsto u trgovini na veliko i sa 10 na tri odsto u maloprodaji, a dodatno je do kraja maja ukinula i PDV na te proizvode.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...