moraće da dokaže pred sudom da nije odgovoran za 258 milijardi dolara gubitaka zbog lažnog predstavljanja Dogecoina

Mask optužen da je rukovodio piramidalnom šemom

SvetVesti

8.9.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mask optužen da je rukovodio piramidalnom šemom Mask optužen da je rukovodio piramidalnom šemom
Tužba „teška“ 258 milijardi dolara koja tvrdi da je najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk) vodio piramidalnu šemu za podršku kriptovaluti Dogecoin... Mask optužen da je rukovodio piramidalnom šemom

Tužba „teška“ 258 milijardi dolara koja tvrdi da je najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (Elon Musk) vodio piramidalnu šemu za podršku kriptovaluti Dogecoin je proširena, uz dodavanje sedam novih tužilaca sa strane ulagača i šest novih optuženih. Među uključenim preduzećima je i The Boring Company, Maskova kompanija za gradnju tunela i gradske infrastrukture.

Prema izmenjenoj tužbi podnetoj federalnom sudu na Menhetnu, Mask je, zajedno sa njegovim kompanijama Tesla, SpaceX, Boring i drugima svesno podigao cenu Dogecoinu za više od 36.000 odsto tokom dve godine, a zatim ga prodao.

Na taj način, optuženi su “ostvarili desetine milijardi dolara profita na račun drugih investitora Dogecoina, dok su sve vreme znali da valuti nedostaje suštinska vrednost i da se njena vrednost zapravo u potpunosti oslanja na marketing“, piše u tužbi, koju je preneo Reuters.

Tesla, SpaceX i Boring nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar novinske agencije. Tesla je raspustila odeljenje za odnose sa medijima još 2020. godine.

Ubrzo nakon toga, Mask, najbogatiji čovek na svetu, tvitovao je da će “nastaviti da podržava Dogecoin“ i rekao u intervjuu da su “zaposleni koji rade u fabrikama SpaceX i Tesla“ tražili od njega tu podršku, navedeno je u izmenjenoj žalbi.

Ostali novi optuženi uključuju Dogecoin fondaciju, koja sebe naziva neprofitnom organizacijom koja pruža upravljanje i podršku za Dogecoin.

Gubitak od 258 milijardi dolara je više nego trostruko veći od procenjenog pada tržišne kapitalizacije Dogecoina od maja 2021. godine.

To je bilo otprilike u vreme kada je Mask, glumeći izmišljenog finansijskog stručnjaka u komičnom segmentu NBC-jeve emisije Saturday Night Live, nazvao Dogecoin “propalim”.

Dogecoin je kriptovaluta čija trenutna vrednost iznosi šest centi po komadu.

  • GOCA BG

    8.9.2022 #1 Author

    Videcemo ksko ce se cela ova situacija odvijati na sudu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...