premijer grčke želi da povrati investicioni rejting

Micotakis najavio ukidanje poreza solidarnosti za sve radnike

NovacSvetVesti

12.2.2022 15:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Micotakis najavio ukidanje poreza solidarnosti za sve radnike Micotakis najavio ukidanje poreza solidarnosti za sve radnike
Grčka želi da povrati status investicionog ranga početkom 2023. godine, rekao je premijer Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), koji je obećao da neće odstupiti od... Micotakis najavio ukidanje poreza solidarnosti za sve radnike

Grčka želi da povrati status investicionog ranga početkom 2023. godine, rekao je premijer Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), koji je obećao da neće odstupiti od fiskalnih ciljeva koji su već postavljeni.

„Želim da vratimo dobar investicioni rejting u prvim mesecima 2023. godine“, rekao je Micotakis u intervjuu za Skay TV u subotu, i dodao da će to osloboditi milijarde koje se mogu uložiti nazad u zemlju, dodao je premijer, piše Bloomberg.com.

Grčka treba da se drži svoje agende reformi i da se pozabavi disbalansima kao što su visoki dug i problemi bankarskog sektora kako bi povratila status investicionog ranga, rekao je Martin Bijsterboš (Martin Bijsterbosch), šef misije Evropske centralne banke za Grčku.

U intervjuu, Micotakis je ponovio svoju posvećenost ispunjavanju fiskalnih ciljeva postavljenih u budžetu uprkos merama poreskih olakšica koje preduzima i ekonomskoj podršci koju je pružio usred porasta cena energije.

Grčka vlada je do sada potrošila oko dve milijarde evra (2,27 milijardi dolara) da pomogne domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima da ublaže visok rast cena energije, a podrška će se nastaviti u martu i aprilu.

Micotakis je takođe rekao da namerava da ukine porez solidarnosti, koji je prvi put uveden tokom programa spasavanja Grčke i koji je trenutno suspendovan za radnike u privatnom sektoru, a za sve bi bio 2023. godine.

Ključno je da se ispune fiskalni ciljevi Grčke i da budemo sigurni u izvršenje budžeta, rekao je on, dodajući da „nema stabla na kome raste novac“.

  • MAJA

    12.2.2022 #1 Author

    Sve fiskalne mere u Grčkoj su od onog scenaria kad su bili pred bankrostvom mnogo bolje i efektnije

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.2.2022 #2 Author

    Pa nisam sigurna koliko ce to pomoci boljitku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...