investicije jedini izlaz za energetski sektor

Mihajlović: Država radi sve da obezbedi dovoljno energenata za predstojeću zimu

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaU fokusuVesti

11.8.2022 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mihajlović: Država radi sve da obezbedi dovoljno energenata za predstojeću zimu Mihajlović: Država radi sve da obezbedi dovoljno energenata za predstojeću zimu
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije za predstojeću zimu, kao... Mihajlović: Država radi sve da obezbedi dovoljno energenata za predstojeću zimu

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije za predstojeću zimu, kao i da je zahvaljujući finansijskoj stabilnosti moguće da se osigura energetska bezbednost.

Mihajlović je za TV Kurir ponovila da će cena električne energije u Srbiji i pored najavljenog poskupljenja i dalje biti najniža u Evropi, prenela je agencija Beta.

Navela je da je taj korak bio neophodan, s obzirom na povećanje cena u čitavom lancu proizvodnje, ali da će i pored najavljenog poskupljenja cena električne energije u Srbiji biti i dalje je najniža u Evropi.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na olakšice prilikom plaćanja struje, gasa i toplotne energije“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da, kada je reč o predstojećoj zimskoj sezoni, država čini sve što može da obezbedi dovoljno energije i energenata.

„Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, uspevamo da obezbedimo sve, ali to državu mnogo košta. Mi ćemo morati i u narednim mesecima da uvozimo struju, jer imamo ozbiljan problem u elektroenergetici, a smatram da do toga nije moralo da dođe da se drugačije radilo. Sve vreme smo uz Elektroprivredu Srbije (EPS), omogućili smo uvoz struje i uglja“, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, jedini izlaz za srpski energetski sektor su investicije, posebno u reverzibilne hidroelektrane i obnovljivi izvori energije i to kroz strateška partnerstva.

„Neophodno je da EPS ulaže u postojeće i nove kopove, ali i da konačno počne da gradi nove kapacitete“, izjavila je Mihajlović, prenela je agencija Beta.

Naglasila je da je cilj da država bude tranzitna ruta u energetici, kao što je u saobraćaju.

„Ono na čemu intenzivno radimo, što je prioritet, jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana“, rekla je ona.

Ukazala je da više dobavljača automatski povećava bezbednost države.

„Takođe, želimo da se povezujemo ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Rumunijom, jer želimo da budemo tranzitna ruta i u energetici, kao što smo u saobraćaju, to je vizija kako srpska energetika treba da izgleda“, dodala je Mihajlović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...