za isti period prošle godine potrošeno 1,65 milijardi evra

Mihajlović: Srbija će tokom zime potrošiti tri milijarde evra za energente

SrbijaVesti

16.9.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mihajlović: Srbija će tokom zime potrošiti tri milijarde evra za energente Mihajlović: Srbija će tokom zime potrošiti tri milijarde evra za energente
Srbija planira da potroši tri milijarde evra, odnosno oko 4,5 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), na uvoz struje, gasa i goriva od oktobra... Mihajlović: Srbija će tokom zime potrošiti tri milijarde evra za energente

Srbija planira da potroši tri milijarde evra, odnosno oko 4,5 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), na uvoz struje, gasa i goriva od oktobra do marta, saopštila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Srbija je potrošila 1,65 milijardi evra na uvoz gasa i električne energije u istom periodu pre godinu dana.

Zorana Mihajlović je u intervjuu Reutersu rekla da će veći dio novca otići na uvoz struje, da bi se pokrila petina potreba Srbije, prenosi Mina pozivajući se na Blic.

„Za električnu energiju, za dodatne količine gasa i određenu količinu nafte, do kraja marta moraćemo sigurno da potrošimo oko tri milijarde evra“, naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da je Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila dogovor sa Azerbejdžanom o kupovini 2,6 hiljada megavata (MW) struje i da Beograd sada razgovara sa Turskom o prenosu te električne energije.

Mihajlović je dodala da se razgovara i o dodatnom uvozu struje iz Mađarske.

Srbija planira da uveze dodatna 2,5 miliona tona uglja iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Grčke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.