Na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije postignut dogovor, čeka se samo formalna odluka vlade

Minimalac ni sledeće godine neće „dobaciti“ do minimalne potrošačke korpe

AnalizaNovacSrbijaU fokusuVesti

13.9.2022 13:09 Autor: Marija Jovanović 12

Minimalac ni sledeće godine neće „dobaciti“ do minimalne potrošačke korpe Minimalac ni sledeće godine neće „dobaciti“ do minimalne potrošačke korpe
Minimalna zarada od 1. januara sledeće godine iznosiće 40.020 dinara, a radnici koji rade za minimalac biće plaćeni 230 dinara po satu. Ovu informaciju... Minimalac ni sledeće godine neće „dobaciti“ do minimalne potrošačke korpe

Minimalna zarada od 1. januara sledeće godine iznosiće 40.020 dinara, a radnici koji rade za minimalac biće plaćeni 230 dinara po satu. Ovu informaciju potvrdio je ministar finansija Siniša Mali nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj, kako nam je rečeno u UGS “Nezavisnost”, nije došlo do dogovora, pa se zvanična odluka Vlade Srbije očekuje već u četvrtak.

“Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije dogovoren iznos i desilo se ono što smo i očekivali. Vlada Srbije će iskoristiti svoju zakonsku mogućnost da samostalno odlučuje o visini minimalne zarade i verovatno ćemo već narednih dana imati informaciju koliki će biti minimalac za narednu godinu”, istakao je u izjavi za Biznis.rs viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

Minimalac će, kako je rekao, verovatno biti onoliko koliko je i najavljeno – 40.020 dinara, ali je potrebno da tu odluku Vlada Srbije i formalno donese, najverovatnije već u četvrtak, 15. septembra.

Sindikati su u pregovorima insistirali da se zarade zbog rastuće inflacije povećaju pre 1. januara i da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje.

Takođe su zahtevali da minimalna zarada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je u momentu pregovora iznosila 43.000 dinara, što bi zahtevalo povećanje minimalca od nekih 25 odsto.

Foto: Beta

Sa druge strane, kako je Biznis.rs već pisao, ponuda države za poslodavce je prihvatljiva. Naime, predstavnici vlade izašli su sa predlogom da se minimalna zarada za narednu godinu poveća za 14,3 odsto, što znači da će minimalac u narednoj godini biti oko 5.000 dinara veći (sa dosadašnjih 35.012 dinara na 40.020 dinara).

Takođe, najavljene su i određene olakšice za poslodavce – povećanje neoporezive osnovice za 12,5 odsto (sa 19.300 na 21.712 dinara), i smanjenje doprinosa Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za jedan odsto.

“Bilo kakvo povećanje koje bi bilo značajno iznad inflacije u ovom momentu praktično bi povećalo inflatorna očekivanja i smatramo da to ne bi bilo prihvatljivo ni za budžetski sistem ni za privrednike koji, sa druge strane, ne bi mogli da izdrže toliki teret”, rekao je za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković.

Minimalna cena rada trenutno je 201,22 dinara po radnom času bez poreza i doprinosa. Minimalac u 2021. godini iznosio je oko 32.000 dinara i nakon prošlogodišnjih pregovora povećan je za 9,4 odsto, te u ovoj godini iznosi 35.012 dinara.

Sindikati: Stabilnost i napredak za građane samo na televiziji

Ispred Palate Srbija u vreme sednice Socijalno-ekonomskog saveta okupili su se predstavnici UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije kako bi predočili sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačnu količinu namirnica koja se zaista može kupiti od minimalne zarade.

“Predstavili smo danas glavni zahtev sindikata, a to je da svaka porodica u Srbiji može da ima dovoljno sredstava da kupi ono što se nalazi u minimalnoj potrošačkoj korpi. Predstavljajući sadržaj takve korpe ukazali smo na njen besmisao, sadržaj i količine. Dovoljno je reći da ona sadrži jedan kilogram pirinča, 200 grama limuna, jedan kilogram pomorandži, jednu sardinu, kilogram banana i pola kilograma ribe”, istakao je viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

“Praktično smo hteli slikovito javnosti da pokažemo koliko Vlada Srbije obraća pažnju na standard građana i da ukažemo da su makroekonomski podaci, stabilnost i napredak o kome se govori nešto što je za dobar deo stanovništva Srbije moguće videti samo na televiziji jer blizu pola miliona ljudi danas u Srbiji ne može da obezbedi u toku meseca da kupi ove namirnice”, zaključio je Ristić.

  • Jovana24

    13.9.2022 #1 Author

    pa naravno, nema svrhe uopste bilo kakav razgovor kada je pro forme. Sramota…

    Odgovori

  • Emilija

    13.9.2022 #2 Author

    Sve je poskupelo velikom brzinom.Minimalac ne moze da zadovolji osnovne potrebstine

    Odgovori

  • MARKO7

    13.9.2022 #3 Author

    Šta li će ovo biti…

    Odgovori

  • Dea

    13.9.2022 #4 Author

    Da stagniraju cene a minimalac raste par godina,pa da dodjemo na jednako

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.9.2022 #6 Author

    Tri minimalca da bi porodica mogla da priusti pristojan zivot…

    Odgovori

  • TATJANA

    14.9.2022 #8 Author

    Ovo je sramota

    Odgovori

  • IVAN

    14.9.2022 #9 Author

    Sramota za drzavu

    Odgovori

  • ksenija

    15.9.2022 #10 Author

    Volela bih nekog iz vlade da vidim da preživi sa 40.000,00 dinara, sa sve školovanjem dece (koje je besplatno!!!!) i sve zdravstvenim uslugama koje su građanima potrebne a koej su nedostižne (lista čekanja, nemamo reagense idite privatno!!!!!). Jadna je ova naša država. Ništa za narod, sve su prazne priče

    Odgovori

    • N.N.

      16.9.2022 #11 Author

      Strasno, bez komentara…

      Odgovori

  • Anonimni

    18.9.2022 #12 Author

    Pa zar nisze culi da to nemaveze jedno sa drugim,minimalac i potrosacka korpa?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...