burne reakcije političkih aktivista i opozicije

MMF daje Belorusiji milijardu dolara pomoći protiv Covid-19

BankeNovacSvetVesti

24.8.2021 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF daje Belorusiji milijardu dolara pomoći protiv Covid-19 MMF daje Belorusiji milijardu dolara pomoći protiv Covid-19
Belorusija će dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) milijardu dolara za borbu protiv pandemije korona virusa, i taj potez naišao je na oštre kritike... MMF daje Belorusiji milijardu dolara pomoći protiv Covid-19

Belorusija će dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) milijardu dolara za borbu protiv pandemije korona virusa, i taj potez naišao je na oštre kritike beloruskih opozicionih vođa, ali i šire.

MMF je u ponedeljak saopštio da će tog dana zemljama članicama distribuirati oko 650 milijardi dolara iz svojih rezervi u formi takozvanih Specijalnih prava vučenja (SDR, piše portal Politiko, a prenosi Tanjug.

Portparolka MMF-a, čije ime Politiko ne navodi, rekla je da će alokacija SDR-a za Belorusiju biti realizovana jer se ova međunarodna finansijska institucija „rukovodi stavom međunarodne zajednice koja i dalje sarađuje sa sadašnjom administracijom kao vladom Belorusije“.

„S obzirom na nedavna dešavanja, nastavljamo da pomno pratitmo situaciju. Kao i ostale zemlje članice MMF-a, Belorusija će dobiti alokaciju SDR-a srazmerno svojoj kvoti“ u kapitalu Fondu, dodala je ona.

Taj potez je, međutim, izazvao bes među političkim aktivistima jer dolazi u vreme rastućeg konflikta između Evrope i Belorusije zbog, kako piše Politiko, kršenja ljudskih prava i optužbi da Minsk šalje migrante na granice EU kako bi se osvetio 27-članom bloku.

EU, SAD i Velika Britanija su nedavno uvele dodatne sankcije protiv režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka pozivajući se na različite zloupotrebe povodom spornih izbora u avgustu 2020.

Ovaj potez predstavlja „strašnu optužbu protiv MMF-a i glavnih zapadnih akcionara. Da li skraćenica SDR znači Podržavanje Nepoštenih Režima (Supporting Dodgy Regimes, SDR)?“, napisao je Timoti Eš, strateg za nova tržišta i komentator u BluBej Asets Menadžmentu u Londonu.

„Beloruski režim će iskoristiti milijardu dolara za represiju, a ne za pomoć ljudima“, napisala je na Twitteru liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska.

Kada je u pitanju Avganistan, MMF je saopštio da će toj zemlji uskratiti prava na SDR zbog „nepostojanja jasnog stava u međunarodnoj zajednici u pogledu priznavanja (tamošnje) vlade“, dodaje portal Politiko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...