Nova tehnologija za čistiju upotrebu prirodnog gasa

Modern Electron sakupio 30 miliona dolara u novoj rundi finansiranja

Firme u fokusuHi-techInvesticijeU fokusuVesti

5.2.2022 16:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Modern Electron sakupio 30 miliona dolara u novoj rundi finansiranja Modern Electron sakupio 30 miliona dolara u novoj rundi finansiranja
Izuzetno velika količina energije koja se koristi na našoj planeti usmerena je stvaranju toplote. Velika količina te energije se nepotrebno troši, pri čemu se... Modern Electron sakupio 30 miliona dolara u novoj rundi finansiranja

Izuzetno velika količina energije koja se koristi na našoj planeti usmerena je stvaranju toplote. Velika količina te energije se nepotrebno troši, pri čemu se nusproizvodi poput ugljen-dioksida izbacuju u atmosferu.

Kompanija Modern Electron bi to mogla da promeni pomoću svog novog sistema koji hvata emisije ugljenika i proizvodi čist vodonik, direktno u kući ili zgradi. Kako se navodi na sajtu Techcrunch, 30 miliona dolara u novoj rundi finansiranja serije B podstaći će napore ove firme da postane poznato ime u svakom domaćinstvu.

Najčešći način za zagrevanje kuća, stambenih zgrada i kancelarija je prirodni gas. Proces je poprilično jednostavan: sagorevate gas, on proizvodi toplotu, ugljen-dioksid i vodu. Toplota kroz cevi ulazi u prostor, a ostalo izlazi.

Kako je suosnivač i izvršni direktor kompanije Modern Electron Toni Pan (Tony Pan) objašnjava, ovo je praktično, ali ne idealno i rešenje.

Zagađenje vazduha iz saobraćaja
Foto: Pixabay.com

„Ako sagorevate gorivo samo za ogrev, sa stanovišta fizike (i ne samo fizike) to je veoma neekonomično“, kaže Pan.

Međutim, Modern Electron je osmislio kombinaciju dve nove tehnologije koja može biti rešenje za energetske probleme.

Prva tehnologija se zove termoelektrični pretvarač, u pitanju je uređaj veličine limenke soka koji uzima toplotu proizvedenu u peći i pretvara je u električnu energiju.

Druga tehnologija, koji je još uvek u fazi razvoja, je ono što u kompaniji zovu Moderna rezerva elektrona (Modern Electron Reserve), koja ne sagoreva prirodni gas – koji je uglavnom metan – već ga redukuje na čvrsti ugljenik (u obliku grafita) i gasoviti vodonik. Gas se prenosi u peć da bi se sagoreo i pretvara u toplotu i energiju, dok se grafit sakuplja za odlaganje ili ponovnu upotrebu.

„Da ne bismo ispuštali ugljenik u atmosferu, izbegavamo sagorevanje gasa. Ali ako bismo ga koristili i za toplotu i struju, uzimajući u obzir da je energija vrednija od toplote, imali bismo značajne uštede. Sada, na neki način, podstičemo dodatne troškove“, kaže Pan.

Sa tehnologijom kompanije Modern Electron, potrošnja gasa ne bi uopšte trebalo da raste — energija koja bi inače pobegla iz naših domova u drugim oblicima ostajala bi u sistemu u meri u kojoj bi mogla da pokrije i naše potrebe za električnom energijom.

Kako ističe Pan, Modern Electron tehnologija nema za cilj da zameni čitav sistem grejanja i električne energije. Leti, kada je domu potrebno vrlo malo toplote, ona će proizvoditi odgovarajuću malu količinu energije. Naravno, sistem bi zahtevao izmene na većini električnih mreža radi fleksibilnosti, ali ne i remont.

U rundi finansiranja serije B, vrednoj 30 miliona dolara, učestvovali su novi ulagači u okviru At One Ventures, fonda čiji je suosnivač bivši šef Google X Tom Chi, zajedno sa kompanijama Extantia, Starlight Ventures, Valo Ventures, Irongrey i Wieland Group. Prethodni investitori Bil Gejts (Bill Gates) i MetaPlanet su takođe nastavili i povećali svoja ulaganja.

Ukoliko Modern Electron dobije svoje mesto na tržištu, i nastavi se trend smanjivanja upotrebe nafte i uglja, moguće je da će se otvoriti vrata za čistiju upotrebu prirodnog gasa i proizvodnju energije iz istog.

  • VERA

    6.2.2022 #1 Author

    Meni je ova druga varijanta bolja, jer se praktično reciklira jednom upotrebljeno gorivo. Smanjuje se potrošnja gasa tako da bi na duže vreme to bila značajna ušteda resursa . Time je i sama investicija isplatljiva. Testiranje ovakvog vida korišćenja enwgrige daće preciznije podatke u istraživanju i implementaciji.

    Odgovori

  • ZORICA.S

    6.2.2022 #2 Author

    Verujem da ce se projekat koji je zaista ekoloski i za svaku pohvalu realizovati sto pre,💚💚💚

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...