Predsednik Američke privredne komore u Srbiji o biznis percepciji privrednog ambijenta

Moguće je da radiš po propisima, a završiš u pravnoj neizvesnosti

BankeInvesticijeNovacSrbijaVesti

17.5.2021 19:46 Autor: Gordana Bulatović 1

Moguće je da radiš po propisima, a završiš u pravnoj neizvesnosti Moguće je da radiš po propisima, a završiš u pravnoj neizvesnosti
Američka privredna komora već sedam godina pravi istraživanje među članicama i tu se vidi da je u njihovom fokusu, pre svega, vladavina prava, efikasnost... Moguće je da radiš po propisima, a završiš u pravnoj neizvesnosti

Američka privredna komora već sedam godina pravi istraživanje među članicama i tu se vidi da je u njihovom fokusu, pre svega, vladavina prava, efikasnost pravosuđa, borba protiv korupcije, efikasnost javne administracije, konsultacije sa privredom prilikom donošenja propisa, kao i praćenje i merenje efekata istih, kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji i predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Srbija.

U razgovoru za Danas, podseća i na analizu Fiskalnog saveta o, između ostalog, uticaju vladavine prava i korupcije, prema kojoj ovi faktori utiču na to da ne ostvarujemo pun potencijal ekonomskog rasta, odnosno umanjuju ga za jedan procentni poen godišnje.

“Naučni, teorijski rad i percepcija privrednika se poklapaju. Kod nas se može desiti da, iako radiš u skladu sa propisima, završiš u potpunoj pravnoj neizvesnosti. Pogledajmo šta se dešava sa bankama i masovnim tužbama za naknade za odobravanje kredita i za osiguranje NKOSK, koje mogu dovesti u pitanje i samu stabilnost finansijskog sistema. Radi se sada već o preko 160.000 tužbi“, ističe Petrović.

Podseća i da Zakon o obligacionim odnosima postoji od 1978. godine, a Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga od 2011. godine.

“Imamo i Odluku NBS o efektivnoj kamatnoj stopi od 2006. godine i na transparentan način, u predugovornoj fazi,  upoznajemo klijente sa svim naknadama i troškovima koji mogu pasti na njihov teret, da bi mogli na racionalan način da donesu odluku. Sada se donose presude po kojima je trebalo da objašnjavamo i specifikaciju tih naknada, tačnije da navedemo valjda koliko smo struje, papira, tonera, mauelnog rada itd potrošili,  jer bi ta „specifikacija“ „pomogla“ klijentu da donese pravu odluku!!?? To ne piše niti u jednom propisu. O tome da su ljudi koji su uzeli stambene kredite prošli dokazano jeftinije zbog postojanja osiguranja NKOSK-a i da ne pričamo”, zaključuje Petrović.

Tagovi
BANKE NOVAC
  • Ljilja

    18.5.2021 #1 Author

    Ovde najgore prolaze firme koje sve rade po propisima, uvek bilo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...