Ukupna trgovinska razmena u istom periodu iznosila 272,8 miliona evra

Momirović: Izvoz Srbije u Mađarsku u januaru ove godine veći 39 odsto

SrbijaVesti

29.3.2023 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Momirović: Izvoz Srbije u Mađarsku u januaru ove godine veći 39 odsto Momirović: Izvoz Srbije u Mađarsku u januaru ove godine veći 39 odsto
Ukupna trgovinska razmena Srbije i Mađarske u januaru ove godine iznosila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, rekao je... Momirović: Izvoz Srbije u Mađarsku u januaru ove godine veći 39 odsto

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Mađarske u januaru ove godine iznosila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, rekao je u sredu ministar trgovine Tomislav Momirović, nakon sastanka sa ambasadorom Mađarske Jožefom Zoltanom.

On je, kako je saopštilo ministarstvo, rekao da očekuje da do kraja godine obim ukupne robne razmene Srbije i Mađarske bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra.

„Mogu slobodno da kažem da naše prijateljstvo sa Mađarskom raste i učvršćuje se i u ovim teškim vremenima. Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije“, rekao je Momirović, prenela je Beta.

Dodao je da je Mađarska Srbiji izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu.

Momirović je rekao da će se nastaviti produbljivanje ekonomske i političke saradnje i da će održavanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju čije je sledeće zasedanje 9. i 10. maja u Beogradu biti prilika da sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine, Peterom Sijartom, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovara u cilju privlačenja novih investicija.

Na sastanku sa ambasadorom Mađarske je više reči bilo i o CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama članicama Evropske unije, a s ciljem smanjenja čekanja prilikom transporta robe.

Poslednjih godina, kako je navedeno, Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

  • TATJANA

    30.3.2023 #1 Author

    Treba negovati i jačati odnose sa našim komsijama

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Dobar rezultat sa Madjarima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...