Plaćanje poreza po naplaćenim prihodima za mnoge suviše komplikovana procedura

Može li firma da ne plati PDV na robu koju je isporučila, a nije naplatila?

Moja firmaPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

27.7.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 0

Može li firma da ne plati PDV na robu koju je isporučila, a nije naplatila? Može li firma da ne plati PDV na robu koju je isporučila, a nije naplatila?
Srpske firme se neretko u svom poslovanju susreću sa različitim problemima prilikom naplate duga za različitu robu ili usluge, koji uključuje i porez na... Može li firma da ne plati PDV na robu koju je isporučila, a nije naplatila?

Srpske firme se neretko u svom poslovanju susreću sa različitim problemima prilikom naplate duga za različitu robu ili usluge, koji uključuje i porez na dodatu vrednost (PDV).

Zbog toga se postavlja pitanje na koji način firme mogu da se zaštite od ovakvih situacija. Postoji li bilo kakva opcija da ne plate porez na robu koju su isporučile, a još nisu naplatile i zbog čega je procedura plaćanja PDV-a po naplaćenim prihodima za mnoge od njih suviše komplikovana?

“Sudbina PDV-a prati sudbinu fakturisane robe ili usluge i obično se dešava da se ne naplati ceo iznos koji se fakturiše. Međutim, po propisima sve ono što firma fakturiše sa PDV-om, sav PDV dužna je da uplati državi i to je tako od kada je donet Zakon o porezu na dodatu vrednost. Dakle, ne postoji način da se izbegne plaćanje PDV-a za usluge ili promet koji je izvršen, bez obzira što nije naplaćen”, kaže za Biznis.rs poreski savetnik Đerđ Pap i dodaje da čak nekada i kada se ne fakturiše PDV mora da se se plati, kao što je slučaj kod usluga koje se vrše periodično, poput ugovora o čišćenju poslovnog prostora i slično.

Plaćanje PDV po naplaćenim prihodima

Kada je reč o zaštiti u ovakvim situacijama, naš sagovornik objašnjava da za to postoji mehanizam, a to je tužba sudu, što je često dugotrajan i ne baš uspešan proces.

“Kada jednom fakturišete, to što ne možete da naplatite nije osnov koji država priznaje da ne platite porez”, navodi Pap i dodaje da ipak postoji opcija plaćanja PDV-a po naplaćenim prihodima, ali se to u praksi vrlo retko primenjuje.

“Nekoliko godina nakon donošenja zakona, na pritisak građevinaca donet je propis koji omogućava, ne samo za ovu privrednu granu, već za sve, plaćanje PDV-a po naplaćenim prihodima. U jednom trenutku, krajem godine, firma može da bira da li će sledeće godine plaćati PDV po naplaćenom prihodu. Ta opcija postoji, ali se u tom slučaju i odbitak PDV koji postoji na osnovu faktura može priznati samo ako je faktura plaćena. Sve se onda zasniva na naplaćenom”, napominje Pap.  

Ako se, primera radi, posmatra jedna firma koja fakturiše nekome usluge, a izabrala je opciju da će platiti PDV samo na ono što je naplatila, ne i na ono što je fakturisano. Isto tako ta firma ima troškove, recimo kancelarijski materijal, zakup poslovnog prostora i u tim fakturama ima PDV koji bi trebalo odbiti od fakturisanih usluga. Ona to može da učini samo ukoliko je te fakture platila svojim dobavljačima.

“Bilo je dosta pritisaka na državu da se ovaj propis izmeni, što je ona i učinila. Imam dosta klijenata i nijedan od njih ovu opciju ne koristi jer se u praksi pokazala kao vrlo komplikovana. Dakle, zakon pruža mogućnost, ali je veoma mali broj njih koristi”, zaključuje Pap.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...