NAFTA IZMEĐU KONTROLISANE PONUDE I SLABE POTRAŽNJE Prvi nedeljni pad cena od oktobra

SvetVesti

24.12.2020 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAFTA IZMEĐU KONTROLISANE PONUDE I SLABE POTRAŽNJE Prvi nedeljni pad cena od oktobra NAFTA IZMEĐU KONTROLISANE PONUDE I SLABE POTRAŽNJE Prvi nedeljni pad cena od oktobra
Cene nafte zabeležiće, po svemu sudeći, prvi gubitak na nedeljnom nivou od oktobra, što je direktna posledica opasnosti od širenja nove varijante korona virusa... NAFTA IZMEĐU KONTROLISANE PONUDE I SLABE POTRAŽNJE Prvi nedeljni pad cena od oktobra

Cene nafte zabeležiće, po svemu sudeći, prvi gubitak na nedeljnom nivou od oktobra, što je direktna posledica opasnosti od širenja nove varijante korona virusa iz Velike Britanije i novih strogih zatvaranja. Cene severnomorske nafte Brent dostigle su u četvrtak pre podne (CET) vrednost oko 51 dolara za barel, ali su i dalje u padu za više od dva odsto ove nedelje.

Smanjenje američkih zaliha sirove nafte unelo je u sredu optimizam na tržište, pa je WTI (West Texas Intermediate) nafta postigla cenu višu od 48 dolara za barel. U četvrtak njena cena je pala za više od 0,9 odsto. Slabljenje dolara takođe je doprinelo jačanju trgovine naftom, kao i najava dogovora Velike Britanije i Evropske unije o Brexitu, prenosi World Oil, pozivajući se na Bloomberg.

Prema ocenama analitičara UBS grupe, ograničenja kretanja u Evropi opterećuju potražnju za naftom, ali tržište i dalje to kompenzuje smanjenom ponudom, što je rezultat dogovora OPEC+. Stručnjaci ne očekuju da će se odnos ponude i potražnje značajno promeniti tokom nekoliko narednih nedelja, jer na njega deluju uravnotežene „suprotstavljene snage“.

Prihodi Saudijske Arabije od izvoza nafte opali su za oko 25 odsto u oktobru u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, a izvoz ruske sirove nafte opao je za 10,4 odsto od januara do oktobra ove godine. Vrednost ruskog izvoza nafte pala je za 40,6 odsto u istom periodu, prenosi Oil Price. Uprkos nepovoljnim okolnostima, Rusija je navodno među zemljama OPEC+ koje se zalažu za povećanje globalne dnevne proizvodnje nafte od januara za 500.000 barela.

Cene nafte naglo su pale u ponedeljak pre podne za više od 5,5 odsto, nakon vesti o ubrzanom širenju zaraze mutiranim korona virusom u Velikoj Britaniji. Bio je to najveći pad cena nafte za sedam nedelja, nakon što su od oktobra porasle za 33 odsto na talasu optimizma zbog razvoja vakcine i kasnije početka vakcinacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...