U julu prodato 1,82 miliona svih putničkih vozila, a proizvedeno 2,16 miliona

Nagli rast tržišta električnih automobila u Kini

AutomobiliLifestyleSvetVesti

10.8.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nagli rast tržišta električnih automobila u Kini Nagli rast tržišta električnih automobila u Kini
Kinesko tržište putničkih vozila zabeležilo je snažan rast u julu s rastom prodaje i proizvodnje. Oko 1,82 miliona putničkih automobila prodato je putem maloprodajnih... Nagli rast tržišta električnih automobila u Kini

Kinesko tržište putničkih vozila zabeležilo je snažan rast u julu s rastom prodaje i proizvodnje. Oko 1,82 miliona putničkih automobila prodato je putem maloprodajnih kanala u julu. To je 20,4 odsto više u odnosu na godinu ranije, i predstavlja relativno visok rast u poređenju sa prošlom decenijom, pokazuju podaci Kineskog automobilskog udruženja.

Proizvodnja putničkih vozila u Kini u julu iznosila je 2,16 miliona jedinica, što je 41,6 procenata više u odnosu na prošlu godinu, prenosi SeeBiz pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua.

U saopštenju udruženja istaknuto je da su poboljšanje logistike i lanaca snabdevanja, povećana poslovna aktivnost, niz mera u korist potrošača, između ostalih, doprineli širenju tržišta automobila.

Kina je krajem maja objavila da će prepoloviti porez na kupovinu putničkih vozila čija je cena ispod 300.000 juana (oko 43.480 evra) i s motorima od dve litre ili manje. Smanjenje poreza trajaće od 1. juna do kraja godine.

Velike automobilske kompanije takođe su pojačale svoje promotivne aktivnosti u jul kako bi se suočile s neuspesima sa početka ove godine zbog novih talasa bolesti Covid-19, kako bi ispunile svoje godišnje ciljeve, piše u saopštenju udruženja.

Podaci pokazuju da je u julu prodaja na malo novih energetskih vozila (NEV) u Kini porasla za 117,3 procenata na godišnjem nivou, na oko 486.000 jedinica. U prvih sedam meseci, prodaja NEV-a iznosila je ukupno 2,73 miliona jedinica, što je 121,5 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Kinesko automobilsko udruženje naznačilo je da su poboljšanje ponude i rastuće cene nafte podstali tržište NEV-a.

Iako nije sezona, očekuje se da će celokupno tržište putničkih automobila imati visok godišnji rast proizvodnje i prodaje u avgustu.

Pomenuto udruženje takođe je predvidelo stabilna tržišna očekivanja u avgustu, jer će mere za smanjenje poreza na kupovinu automobila postepeno stupiti na snagu.

  • GOCA BG

    14.8.2022 #1 Author

    Logicno,svi prodaju stare da bi zameni elektricnim automobilima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...