Češka u narednih šest meseci predsedava EU

Najavljeno otvaranje klastera zavisi od Srbije

EUSrbijaVesti

4.7.2022 11:37 Autor: Stanislav Stanišić 3

Najavljeno otvaranje klastera zavisi od Srbije Najavljeno otvaranje klastera zavisi od Srbije
Po rotirajućem pravilu predsedavanja Savetom Evropske Unije (EU) od 1. jula to mesto je preuzela Češka Republika. „Imamo jednu prijateljsku zemlju koja će predsedavati... Najavljeno otvaranje klastera zavisi od Srbije

Po rotirajućem pravilu predsedavanja Savetom Evropske Unije (EU) od 1. jula to mesto je preuzela Češka Republika.

„Imamo jednu prijateljsku zemlju koja će predsedavati u narednih šest meseci, ali je neophodno da Srbija za veću podršku pruži i više argumenata. U slučaju da Srbija uskladi spoljnu politiku sa zemljama Evropske unije u pogledu sankcija prema Rusiji, onda je otvaranje bar jednog klastera sasvim izvesno“, kaže za Biznis.rs direktor konsultantske kuće Geopolitikon iz Praga Milutin Ilić.

Optimistično predviđanje prvi je izneo ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta koji je rekao da očekuje da će za vreme predsedavanje njegove zemlje Srbija otvoriti jedan klaster.

Ilić ovakav stav komentariše pre svega najavom nastavka odličnih bilateralnih odnosa dve zemlje smatrajući da u ovom trenutku stvari zavise najviše od same Srbije.

„Predsedavanje Češke u svetlu dobrih odnosa možemo da iskoristimo da brže rešavamo aktuelne probleme na evropskom putu koji nama deluju kao pritisci, a u stvari EU ima svoja pravila koja se moraju poštovati“, ocenjuje Ilić.

On pomak u evrointegracijama Srbije očekuje pred kraj mandata Češke u decembru, kada bi na sastanku u Briselu moglo da dođe do otvaranja klastera.

„Do tada Srbija mora da ponudi argument u vidu usklađivanja spoljne politike sa ostalim zemljama EU, u vidu potpunih ili delimičnih sankcija prema Rusiji“, smatra Ilić.

Naš sagovornik ističe da će Češka značajan napor uložiti i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana jer je posebno zainteresovana za dugo najavljivano otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Između Srbije i Češke je ustanovljen i Poslovni forum koji je doprineo razvoju ekonomske saradnje
koja je zasnovana na trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

U 2021. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje bio je 1,4 milijarde evra, od čega naš izvoz 748,6 miliona evra, a uvoz 664,9 miliona evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije Češke u Srbiju u periodu 2010-2020 iznosile su 227,1 miliona evra.

Prvi klaster u pregovorima za članstvo sa EU Srbija je otvorila u decembru 2021. godine za vreme predsedavanja Slovenije. Srbija je otvorila klaster broj 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje, koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Ovim klasterom, Srbija je otvorila 22 poglavlja u pristupnim pregovorima. Pregovarački proces se odvija u okviru nove metodologije koju je Evropska komisija usvojila početkom 2020. godine.

  • VERA

    4.7.2022 #1 Author

    Mozda ce nam Češka pružiti podršku u procesu pridruživanja EU.

    Odgovori

  • TATJANA

    4.7.2022 #2 Author

    Bitno da od njih ne zavisi

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.7.2022 #3 Author

    Nema od toga nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...