NAJGORI DAN NA EVROPSKIM BERZAMA OD JULA Restriktivne mere i nelegalni poslovi banaka doveli do pada indeksa

EUVesti

21.9.2020 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NAJGORI DAN NA EVROPSKIM BERZAMA OD JULA Restriktivne mere i nelegalni poslovi banaka doveli do pada indeksa NAJGORI DAN NA EVROPSKIM BERZAMA OD JULA Restriktivne mere i nelegalni poslovi banaka doveli do pada indeksa
Akcije na evropskim berzama zabeležile su u ponedeljak najveći pad u prethodna dva meseca, javljaju novinske agencije. Ogroman porast novih slučajeva korona virusa u... NAJGORI DAN NA EVROPSKIM BERZAMA OD JULA Restriktivne mere i nelegalni poslovi banaka doveli do pada indeksa

Akcije na evropskim berzama zabeležile su u ponedeljak najveći pad u prethodna dva meseca, javljaju novinske agencije.

Ogroman porast novih slučajeva korona virusa u Evropi i Velikoj Britaniji, kao i najave mogućeg ponovnog uvođenja karantina u nekim od evropskih država, kao i pad akcija britanskih banaka HSBC i Standard Chartered zbog izveštaja o sumnjivim transakcijama, u koje su bile umešane, za posledicu je imao najgori rezultat na evropskim berzama od jula.

Panevropski berzanski indeks STOXX izgubio je 2,2 odsto vrednosti, dok je britanski indeks FTSE pao za 2,7 odsto, prenosi Gardijan izveštaj agencije Rojters.

Pored toga što su deonice banake HSCB i Standard Chartered pale za četiri, odnosno 4,4 odsto i druge finansijske institucije koje se spominju u procurelim dokumentima o nelegalnim radnjama i pranju novca- Barclays i Deutsche Bank takođe su dočekale 2. septembar sa padom deonica. Akcije britanske banke Barclays pale su za 5,6 odsto, a nemačke banke za 5,8.

Evropski berzanski indeks banaka SX7P i inače je, podsećaju mediji, u padu za oko 40 odsto samo u ovoj godini zbog pandemije COVID-9, a u ponedeljak je dodatno izgubio na vrednosti za 4,7 procenata.

Nove restriktivne mere u Španiji zbog širenja korona virusa i najave sličnih odluka širom Evrope i u Velikoj Britaniji smanjio je berzanski indeks SXTP za 5,3 odsto.

Među akcijama pojedinalnih kompanija najveći pad vrednosti u ponedeljak zabeležio je nemački telekomunikacioni provajder 1&1 Drillisch, čije su akcije pale za čak 28 procenata, a nešto bolje prošao je britanski Rolls-Royce Holdings. Akcije ove kompanije, koja je najavila zaduživanje od čak 3,2 biliona dolara, pale su za 9,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...