NAJMOĆNIJA ŽENA VOJNE INDUSTRIJE U SAD Gvozdena lejdi srpskog porekla, Fibi Novaković

BerzaIzdvajamoLifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

13.12.2020 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJMOĆNIJA ŽENA VOJNE INDUSTRIJE U SAD Gvozdena lejdi srpskog porekla, Fibi Novaković NAJMOĆNIJA ŽENA VOJNE INDUSTRIJE U SAD Gvozdena lejdi srpskog porekla, Fibi Novaković
Novaković je poznato prezime u američkoj industriji odbrane, kao i u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Pravilno ga izgovaraju i u Beloj kući uz akcenat... NAJMOĆNIJA ŽENA VOJNE INDUSTRIJE U SAD Gvozdena lejdi srpskog porekla, Fibi Novaković

Novaković je poznato prezime u američkoj industriji odbrane, kao i u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Pravilno ga izgovaraju i u Beloj kući uz akcenat na slovu „a“ tokom sastanaka predsednika SAD sa izvršnim direktorima kompanija. To su kompanije koje imaju velike ugovore sa američkom vladom. Prezime Novaković je važno i uticajno. Znaju ga i u Pentagonu, kao i u prostranim odajama kosmodroma Kennedy Space Center na Floridi.

Za Fibi Novaković (Phebe Novakovic) izvršnu direktorku kompanije General Dynamic (GD), mediji navode da je jedna od najuticajnijih i najmanje vidljivih šefova američkog vojnog kompleksa. Kada su je u jednoj od retkih javnih prilika pitali u Vašingtonu, zbog čega izbegava medije, odgovorila je da je to njena svesna odluka. „Najpre zbog toga što rezultati govore za sebe. Rezultati se računaju. A drugi razlog je što sam tokom života u ovom gradu naučila da je najbolje leteti ispod radara“, rekla je tom prilikom Novaković. Fibi Novaković.

Foto: Youtube screenshot

Washington Post navodi kao anegdotu da je Fibi Novaković odbila intervju za Fortune, nakon što ju je taj magazin izabrao za „Najuticajniju ženu sveta“ 2015. godine. Trenutno je na 27. mestu rang liste najuticajnijih žena sveta po izboru magazina Forbes. Na prvom mestu je buduća potpredsednica SAD Kamala Haris. Za Fibi Novaković Forbes navodi da je udata i da ima 62 godine. Specijalizovani portal za berzanski monitoring Wallmine procenjuje da je lično bogatstvo Fibi Novaković ne manje od 25 miliona dolara, dok Forbes, koji ju je 2018. svrstao na 25. mesto najmoćnijih žena sveta, navodi da njeno bogatstvo vredi 150 miliona dolara. Njena godišnja plata u GD je 18 miliona evra.

O njoj nema puno podataka kakve internet nudi kao na tacni za osobe koje su rangirane na listama bogatih i uticajnih u prestižnim magazinima. Nema intervjua, a malo je i klasičnih biografskih informacija. Tek nekoliko fotografija. Zna se da joj je otac sa 17 godina došao iz Srbije u Ameriku sa 50 dolara u džepu, da je postao obaveštajac u američkom vojnom vazduhoplovstvu, a pominje se još da je odrasla u Nemačkoj, gde je imala baku od koje je nasledila ljubav prema operi. Za njenog oca se zna da je govorio šest jezika, ne računajući engleski, ali ne pominje se njegovo ime.

Od prošlog ponedeljka zvanično je postala članica borda direktora banke JP Morgan Chase. Predsednik i izvršni direktor banke Džejmi Dajmon obrazložio je njen izbor sledećim rečima: „Fibi Novaković je danas jedna od najcenjenijih rukovodilaca u poslovanju, čije će dubinsko znanje i vođstvo u odbrambenoj i obaveštajnoj zajednici, tehnologiji i kibernetici dodati ogromnu vrednost našoj kompaniji dok se krećemo u okruženju koje se brzo menja“.

Foto: Youtube screenshot

Novaković je rođena u Pitsburgu. Diplomirala je na Smith Koledžu u Masačusetsu 1979. godine, a prvo zaposlenje dobila je u CIA. Zvanje mastera stekla je 10 godina kasnije na Univerzitetu Pensilvanija. U Ministarstvu odbrane radila je od 1997. do 2001. godine. Bila je zaposlena i u Pentagonu. Pre toga je bila u Kancelariji za upravljanje i budžet u administraciji predsednika Džorđa Buša, starijeg. Za izvršnu direktorku u GD imenovana je u januaru 2013. godine, a do tada je bila na visokim menadžerskim funkcijama u istoj kompaniji. Bila je u konverzaciji za ministarku odbrane, a kada su je pitali šta misli o tome, rekla je da ima još posla da obavi u GD.

WP navodi da su odgovori koje Novaković daje na analitička pitanja u razgovorima sa investitorima kratki i tačni, teški za finansiranje, a laki za razradu. Nekadašnji savetnik za odbranu Loren Tompson, rekao je da Novaković ne razmišlja previše o brendiranju ili o svom imidžu, nego više voli da se drži finansija. Fibi Novaković rukovodila je 2018. preuzimanjem IT firme CSRA u transakciji vrednoj 9,7 milijardi dolara. Nakon toga rekla je da je njena kompanija sada pozicionirana da pruži ekonomična nova rešenja i usluge sledeće generacije Ministarstvu odbrane, obaveštajnoj zajednici i civilnim agencijama, u procesu modernizacije sistema.

General Dynamic je peta među američkim kompanijama sa najvećim ugovorima sa državom i šesta u svetu. Osnovana je 1954. godine spajanjem proizvođača podmornica Electric Boat i proizvođača aviona Canadair, široj javnosti poznatog po žutim avionima za gašenje požara. GD je tvorac i od 1975. proizvođač supersoničnog lovca F-16, standardnog aviona u sastavu NATO armija. F-16 je sa ostalim vazduhoplovnim projektima prešao u vlasništvo kompanije Lockheed Martin, kada joj je GD 1993. prodao svoju proizvodnju aviona.

Foto: Youtube screenshot

GD vratio se avionima kada je 1999. preuzeo Gulfsteram Aerospace. Kompanija GD naoružava američku i savezničke armije tenkovima, raketama, artiljerijskim projektilima, podmornicama, ratnim brodovima i lovačkim avionima, a elektronikom snabdeva sve vojne službe. Vrednost akcija GD porasla je oko 100 odsto od kada je Novaković na čelu kompanije. Od 1999. do 2008. izvršni direktor kompanije bio je Nikola Čabraja, takođe poreklom Srbin rođen u Americi, koji je učetvorostručio vrednost GD veštim investiranjem.

Za razliku od nekih drugih kompanija koje proizvode za vojsku, GD je profitabilna. Čabrajina poslovna strategija sa tri idejna principa i dalje je na snazi. GD učestvuje samo u poslovima u kojima je prva ili druga po visini ugovora, oslobađa se berzanskih akcija koje donose male prinose i drži se odbrambenih i državnih ugovora, a ne juri za komercijalnim poslovima. Na pitanje kako joj polazi za rukom da rukovodi velikom kompanijom u tradicionalno muškoj industriji kaže da je „potrebno da ih uverite da ste posvećeni, čvrsti i neumoljivi“.

Mediji su pažljivo preneli njeno izlaganje na Boston koledžu prošle godine, kada je rekla da „bes i mržnja“ mogu naneti duboku štetu SAD. „Mnogo brinem zbog korozivnih i kancerogenih efekata tog nivoa besa i mržnje. Ponekad je to apsolutna mržnja i mislim da je to zastrašujuće. Sami sebe možete uništiti mnogo brže nego što vas neprijatelj može uništiti. Velika carstva obično se ruše iznutra“, rekla je izvršna direktorka GD.

Kritikovala je tom prilikom velike tehnološke kompanije iz Silicijumske doline zbog, kako je rekla, njihovog oklevanja da rade sa vladom. Pobuna zaposlenih u kompaniji Google zbog učešća u vojnom projektu rezultirala je raskidom saradnje. Zaposleni u Amazonu i Microsoftu takođe su negodovali zbog saradnje sa vojskom, povodom čega je Fibi Novaković rekla: „Iskreno sam uznemirena kada vidim da neke kompanije kojima se mnogo daje ne žele da sarađuju sa vladom SAD. Šta misle, ko im pruža tu slobodu? Šta oni misle, odakle dolazi mogućnost za njihovu tehnologiju i inovacije? To dolazi iz bezbednosti i stabilnosti nacije“.

Pre nego što se zaposlila u CIA, Fibi Novaković je bila na razgovoru za posao u kompaniji koja se bavi čelikom, a za taj razgovor je rekla da je trajao 30 sekundi, pre nego što su je odbili. Za Majkla Vikersa, kolegu iz CIA, udala se 1985. Pre dolaska u obaveštajnu službu njen muž je bio u elitnim „zelenim beretkama“ američke vojske, a postao je glavni strateg za tajne operacije u Avganistanu. Imaju troje dece.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...