Pad cena rude gvožđa oslabio profit rudarske kompanije

Najniža zarada Rio Tinta za poslednje tri godine

SvetVesti

26.7.2023 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najniža zarada Rio Tinta za poslednje tri godine Najniža zarada Rio Tinta za poslednje tri godine
Osnovna zarada kompanije Rio Tinto u prvom polugodištu tekuće godina pala je na najniži nivo u poslednje tri godine zbog smanjenja cena rude gvožđa.... Najniža zarada Rio Tinta za poslednje tri godine

Osnovna zarada kompanije Rio Tinto u prvom polugodištu tekuće godina pala je na najniži nivo u poslednje tri godine zbog smanjenja cena rude gvožđa. To je poništilo zaradu od porasta isporuka od operacija kompanije u Pilbari u Australiji.

Prodaja rude gvožđa čini 70 odsto profita kompanije Rio Tinto, a cene sirovina koje se koriste za proizvodnju čelika mogle bi da porastu u bližoj budućnosti, jer je Peking najavio da će povećati podsticaje za privredu nakon neujednačenog oporavka u prvih šest meseci ove godine, prenosi Reuters.

Rio Tinto, najveći svetski proizvođač rude gvožđa, izrazio je oprezan optimizam u pogledu kineske ekonomije tokom druge polovine 2023. godine. „Naše iskustvo sa Kinom je da ako stvari idu slabije, onda Kinezi nemaju impresivnu sposobnost upravljanja ekonomijom“, navela je kompanija.

Rio Tinto izvestio je o osnovnoj zaradi od 5,7 milijardi dolara za šest meseci do 30. juna, što je niže od prošlogodišnje 8,63 milijarde dolara, kao i od očekivanih 5,85 milijardi dolara. Niže cene gvožđa bile su u skladu sa usporavanjem globalne potrošnje, ali je solidna potražnja nastavljena.

Prosečne realizovane cene za rudu gvožđa iz Pilbara pale su na 98,60 dolara po vlažnoj metričkoj toni u prvoj polovini godine, što je za 11 odsto niže u odnosu na cene iz istog perioda prošle godine. To je poništilo rast isporuka za sedam odsto na 161,7 miliona metričkih tona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...