sledeći projekat osnivanje startapa za prikupljanje investicija

Najsavremenija robotska šaka rešenje konzorcijuma srpskih kompanija i fakulteta

Hi-techInvesticijeLifestyleSrbijaVesti

10.3.2022 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Najsavremenija robotska šaka rešenje konzorcijuma srpskih kompanija i fakulteta Najsavremenija robotska šaka rešenje konzorcijuma srpskih kompanija i fakulteta
Kompanije HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovale projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog... Najsavremenija robotska šaka rešenje konzorcijuma srpskih kompanija i fakulteta

Kompanije HTEC Group i Sigmoid uspešno su realizovale projekat razvoja najmodernije robotske šake sa senzorima dodira u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu. Ovaj projekat je finansirao Fond za inovacionu delatnost Srbije kroz program saradnje nauke i privrede. 

Robotska šaka je dizajnirala tako da ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je za upotrebu u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji, kao i za širok spektar primena kod repetitivnih i po ljudski život opasnih radnji.

Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je njena osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina – od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma – bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja. 

Kompanije HTEC Group i Sigmoid su uspešno primenile svoju stručnost i prethodna iskustva u izradi sličnih robotizovanih sistema kako bi napravile jednu od trenutno cenovno najpristupačnijih robotskih šaka ove kompleksnosti i karakteristika, što ovaj proizvod čini veoma atraktivnim na globalnom tržištu, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Karakteristika ovog projekta je i brzina inovacije kojom je ideja realizovana u gotov proizvod za manje od dve godine i uz ograničena finansijska sredstva.

Pre tri godine, kada je projekat pokrenut, kroz učenja, istraživački rad, testiranja, upotrebu najnovijih tehnologija, kao i najsavremenijih industrijskih standarda, razvijen je potpuno nov koncept i kreirana je komercijalno primenljiva robotska šaka uz veliki trud, stručnost i zalaganje kompanija HTEC Group i Sigmoid kao i studenata doktorskih nauka sa oba pomenuta fakulteta. 

Foto: HTEC Group

Potreba za ovakvim proizvodom na svetskom tržištu je ogromna, posebno u velikim skladištima gde kompanije poput Amazona već dugo tragaju za tehnologijom koja će automatizovati proces sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito osetljivih proizvoda kao što su voće i povrće.

“Uložili smo mnogo vremena i truda u razumevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake. Upravljanje pokretima ljudske šake moralo je biti potpuno automatizovana i samosvesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola. Kada se istraživanje i razvoj odvijaju u potpuno zelenom polju inovacija, gde se testiraju radikalno nove ideje, najveći izazov je obično pronalaženje dostupnih neophodnih materijala i delova ili njihovo pravljenje i uklapanje što je sve uspešno realizovano i sada imamo kompletan proizvod koji će unaprediti širok spektar rada i procesa”, izjavio je Darko Todorović, direktor inženjeringa u HTEC-u i šef istraživačke grupe za Robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Ideja za ovaj projekat potekla je od prof. dr Mirka Rakovića, vanrednog profesora Robotike na FTN-u, i suvlasnika kompanije Sigmoid, iskusnog istraživača i stručnjaka u oblasti robotike, sa vizijom da reši pitanje podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

HTEC Group se pridružila projektu kako bi svojom ekspertizom iz domena senzora i robotike pomogla talentovanom mladom timu da razvije inovativnu tehnologiju koja bi obezbedila isplativ i proizvodno spreman projekat robotske ruke sa tri prsta koji je sada razvijen i već ponuđen privredi. 

“Uspeli smo da sa minimalnim sredstvima u odnosu na ostale igrače na svetskom tržištu razvijemo jednu od najnaprednijih i najpristupačnijih robotskih šaka na svetu, zahvaljujući brilijantnom timu stručnjaka, vizionara, koji je uključivao univerzitetske profesore, doktorante, studente, Sigmoid i HTEC inženjere”, naveo je Mirko Raković́.

Konzorcijum je trenutno u pregovorima sa nekoliko svetskih kompanija koje su zainteresovane da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima, nakon čega će šaka biti spremna za industrijsku proizvodnju.

Sledeći korak za ovaj sjajan tim je osnivanje startapa koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda kako bi skupio investicije za dalji razvoj šake i serijsku proizvodnju. Ukoliko do toga dođe, kompanije HTEC Group i Sigmoid se nadaju da će postrojenje i tehnologija za izradu robotske šake ostati u našoj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...