NAJVEĆA KRIZA NA ZAPADNOM BALKANU OD 2000. GODINE Pad zaposlenosti u regionu, najugroženiji mladi

AnalizaRegionU fokusuVesti

11.10.2020 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NAJVEĆA KRIZA NA ZAPADNOM BALKANU OD 2000. GODINE Pad zaposlenosti u regionu, najugroženiji mladi NAJVEĆA KRIZA NA ZAPADNOM BALKANU OD 2000. GODINE Pad zaposlenosti u regionu, najugroženiji mladi
Zaposlenost u regionu opala je za 15 odsto, a naročito su pogođeni mladi čija je nezaposlenost porasla za 27 procenata, saopštio je Savet za... NAJVEĆA KRIZA NA ZAPADNOM BALKANU OD 2000. GODINE Pad zaposlenosti u regionu, najugroženiji mladi

Zaposlenost u regionu opala je za 15 odsto, a naročito su pogođeni mladi čija je nezaposlenost porasla za 27 procenata, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

Broj nezaposlenih mladih porastao je na skoro 800.000, dok je nezaposlenost žena dostigla 53 odsto, navele su u autorskom tekstu generalna sekretarka Saveta Majlinda Bregu i njena zamenica Tanja Miščević, prenosi Tanjug.

Analiza ulaganja u zdravstvo, koja se kreću od 2,9 odsto do najviše 5,4 odsto BDP u poređenju sa sedam procenata proseka EU, pokazuje da region ima samo 2,3 doktora za 1.000 građana, a prosek Evropske unije je 3,7.

Zapadni Balkan će imati najgoru recesiju u poslednje dve decenije.

„Posledice zajedničkog neprijatelja se već pokazuju. Vidljive su širom sveta, a naročito regionu Zapadnog Balkana, jer smo i ekonomski i društveno u pandemiju ušli sa velikim nedostacima u poređenju sa evropskim susedima“, ocenile su Bregu i Miščević.

Predviđanja su da će regionalni rast iznositi minus 5,1 odsto. Pad BDP u drugom kvartalu ove godine ogroman je i u nekim slučajevima ide i do minus 20, što je u velikoj meri posledica kolapsa turizma. Ipak, rast u regionu dostići će 3, 4 odsto 2021. godine, očekuje Savet za regionalnu saradnju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...