Cene u septembru 0,2 odsto niže u odnosu na prethodni mesec

Najveći pad veleprodajnih cena u Nemačkoj u poslednje tri godine

EUVesti

17.10.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveći pad veleprodajnih cena u Nemačkoj u poslednje tri godine Najveći pad veleprodajnih cena u Nemačkoj u poslednje tri godine
Nemačke veleprodajne cene pale su u septembru po godišnjoj stopi od 4,1 odsto, saopštio je u ponedeljak Savezni zavod za statistiku. Bio je to... Najveći pad veleprodajnih cena u Nemačkoj u poslednje tri godine

Nemačke veleprodajne cene pale su u septembru po godišnjoj stopi od 4,1 odsto, saopštio je u ponedeljak Savezni zavod za statistiku. Bio je to šesti uzastopni mesec pada veleprodajnih cena i najveći u poslednje tri godine.

Cene u septembru bile su niže za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, kažu statističari, a prenosi SEEbiz.

Napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. izazvao je šokantan skok cena energenata i sirovina, a to se brzo prelilo na skoro sve ostalo. U nekim mesecima cene su skočile i za petinu.

Cene su se u međuvremenu smirile. Zahvaljujući ovom baznom efektu, odnosno brisanju tih skokova nakon 12 meseci, brojke su umerenije ili se povlače.

Tako su naftni derivati u septembru u proseku bili jeftiniji za 19,8 odsto nego 12 meseci ranije, uprkos poskupljenju od 2,9 odsto od avgusta.

U poređenju sa prošlom godinom, pojeftinili su i poljoprivredni proizvodi na veliko, iako su neki, poput voća i povrća ili goveđeg mesa, ponovo poskupeli.

Veleprodajne cene su, uz uvozne, važan faktor u formiranju potrošačkih i maloprodajnih cena čije se kretanje izražava stopom inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...