Istraživanje Transparentnost Srbija

Napredak u dostupnim informacijama na sajtovima javnih preduzeća

BiznisNovacPreduzetnikSrbijaVesti

9.6.2021 14:35 Autor: Miljan Paunović 2

Napredak u dostupnim informacijama na sajtovima javnih preduzeća Napredak u dostupnim informacijama na sajtovima javnih preduzeća
Transparentnost Srbija predstavila je danas javnosti rezultate istraživanja transparentnosti rada i zakonitosti pozicija direktora i članova nadzornih odbora u preduzećima iz javnog sektora, uz... Napredak u dostupnim informacijama na sajtovima javnih preduzeća

Transparentnost Srbija predstavila je danas javnosti rezultate istraživanja transparentnosti rada i zakonitosti pozicija direktora i članova nadzornih odbora u preduzećima iz javnog sektora, uz preporuku da se smanji broj v.d. direktora i izvrši vanredni nadzor preduzeća u javnom sektoru, objavio je Tanjug.

Transparentnost Srbija istraživala je dostupnost informacija na sajtovima 33 preduzeća u 2020. godini, a među njima je bilo 17 republičkih i 16 lokalnih.

Zlatko Minić iz te organizacije ocenio je da je u tom segmentu postignut značajan napredak u odnosu na 2019. godinu. Jedino je preduzeće Toplana Šabac ocenjeno kao potpuno transparentno, 17 ih je ocenjeno kao delimično transparentno, dok je osam, odnosno šest preduzeća,ocenjeno kao uglavnom transparetno i uglavnom netransparentno.

„Kao i u istraživanju iz 2019. godine jedino MB Namenska nije imala funkcionalni sajt na srpskom, pa je jedina ocenjena kao potpuno netransparenta. Među proveravanim republičkim javnim preduzećima Putevi Srbije su najtransparentniji“, ocenio je Minić.

Minić je naveo da više od 90 procenata preduzeća na sajtu imaju cenovnik usluga, stranicu javnih nabavki, dostupan broj zaposlenih, finansijski plan i budžet.

Ni na jednom sajtu nisu dostupni ugovori za pravne usluge, a ređe se objavljuju politike oko reprezentacije, zapisnici upravnih i nadzornih odbora kao i ugovori za konsultantske usluge.

Istražujući stručnost direktora i članova nadozornog odbora na uzorku od 32 preduzeća, koja su 2020. godine imala konkurse, konstatovano je da njih devet uopšte nema sajt, 10 nema podatke ko im je direktor a ko član Nadzornog odbora (NO), dok kod osam preduzeća postoje podaci ali bez biografija.

Minić je naveo i da samo na sajtovima pet preduzeća iz tog uzorka postoji podaci o direktorima i članovima NO, ali ne i to da li ispunjavaju zakonske uslove za ta mesta.

„Ni u jednom slučaju nismo našli da na sajtu postoje biografije za direktora i sva tri člana nadzornog odbora koji pokazuju da ispunjavaju uslove“, rekao je on.

Minić je ukazao i na situacije da im je iz gročanskog Vodovoda i kanalizacije odgovoreno da se podaci o direktoru ne mogu predočiti zbog zakonske zaštite podataka o ličnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...