Ulagači nestrpljivo čekaju govor predsednika američke centralne banke

Nastavlja se trend rasta na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

26.8.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nastavlja se trend rasta na svetskim berzama Nastavlja se trend rasta na svetskim berzama
Nakon pada vrednosti s početka nedelje, berzanski indeksi su u četvrtak nastavili trend rasta koji je započet dan ranije. Ulagači sve nestrpljivije iščekuju govor... Nastavlja se trend rasta na svetskim berzama

Nakon pada vrednosti s početka nedelje, berzanski indeksi su u četvrtak nastavili trend rasta koji je započet dan ranije. Ulagači sve nestrpljivije iščekuju govor predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powell) o ekonomskoj situaciji, inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones porastao je 0,98 odsto, na 33.291 bod, dok je S&P 500 viši je za 1,41 odsto, na 4.199 poena, a Nasdaq indeks 1,67 odsto, na 12.639 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a najviše u rudarskom i komunikacijskom, više od dva odsto, prenosi agencija Mina.

Rastu indeksa najviše je doprineo rast cena akcija tehnoloških divova, kao što su Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft, koje imaju veliki udeo u indeksima.

Podršku tržištu pružio je i revidirani podatak koji je pokazao da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao manje nego što je prvobitno procenjeno, što je ublažilo strahovanja od dublje recesije.

Ali, da li će tržište nedelju završiti u dobitku ili gubitku najviše zavisi od govora koji će Pauel danas održati na konferenciji centralnih bankara u Džekson Holu.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 odsto od sredine juna. Ipak, od početka godine ovaj indeks je i dalje u minusu, oko 12, a Nasdaq oko 19 odsto.

Rast se nastavlja i na većini evropskih berzi. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 odsto, na 7.479 bodova, a frankfurtski DAX 0,39 odsto, na 13.271 poen. Pariski CAC oslabio je neznatno, na 6.381 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...