Rast broja transakcija preko DinaCard sistema u 2022. godini

NBS: Promet ostvaren Dina karticom porastao za 32 odsto

SrbijaVesti

7.3.2023 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS: Promet ostvaren Dina karticom porastao za 32 odsto NBS: Promet ostvaren Dina karticom porastao za 32 odsto
U prethodnoj godini u DinaCard sistemu je nastavljen rast broja transakcija i zabeleženo je povećanje za 20 odsto u broju realizovanih transakcija na fizičkim... NBS: Promet ostvaren Dina karticom porastao za 32 odsto

U prethodnoj godini u DinaCard sistemu je nastavljen rast broja transakcija i zabeleženo je povećanje za 20 odsto u broju realizovanih transakcija na fizičkim prodajnim mestima i za oko 66 odsto na internet prodajnim mestima u odnosu na 2021. godinu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) i istakla da je u istom periodu promet korišćenjem tog platnog instrumenta povećan za 32 odsto.

„Tome je doprineo i rast broja internet prodajnih mesta koja prihvataju DinaCard platne kartice, i u ovom trenutku 1.800 internet prodajnih mesta prihvata DinaCard kartice, dok se DinaCard kartice prihvataju na praktično svim POS terminalima i bankomatima u prihvatnoj mreži“, istakli su iz NBS u saopštenju.

Ističići prednosti i značaj postojanja nacionalnih kartičnih sistema, iz centralne banke su na prvom mestu naveli niže troškove koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima, u odnosu na internacionalne, s obzirom na to, kako su predočili, da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike- trgovce preko trgovačke naknade i građane preko usluga održavanja tekućeg računa i slično.

Jorgovanka Tabaković / Foto: PrintScreen KBF Live

„Na primer, troškovi banaka prema internacionalnim kartičnim sistemima u 2019. i 2020. godini, bili su preko 100 miliona evra, odnosno preko 95 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok su s druge strane, u tom periodu imali 75 odsto učešća u ukupnom prometu. Troškovi banaka prema nacionalnom kartičnom sistemu su u istom periodu iznosili 5,6 miliona evra, odnosno malo iznad 5 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok je s druge strane, u navedenom periodu, nacionalni kartični sistem imao 25 odsto učešća u ukupnom prometu“, rekli su iz NBS.

Dodali su da je kartična infrastruktura i u prethodnoj godini nastavila uspešan razvoj povećanjem kapaciteta prihvatne mreže i prihvatanjem platne kartice kineskog kartičnog sistema UnionPay, koju sada sve banke prihvataju na svojim bankomatima, kao i na većem delu prihvatne mreže POS terminala.

„Započete su i aktivnosti na omogućavanju prihvatanja platnih kartica američkog kartičnog sistema Discover Financial Services u Srbiji“, istakli su iz NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...