NAJJAČA EVROPSKA EKONOMIJA NASTAVLJA DA SE ZADUŽUJE Još 96,2 milijarde evra u 2021, prema nacrtu nemačkog budžeta

EUVesti

23.9.2020 17:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NAJJAČA EVROPSKA EKONOMIJA NASTAVLJA DA SE ZADUŽUJE Još 96,2 milijarde evra u 2021, prema nacrtu nemačkog budžeta NAJJAČA EVROPSKA EKONOMIJA NASTAVLJA DA SE ZADUŽUJE Još 96,2 milijarde evra u 2021, prema nacrtu nemačkog budžeta
Nacrt budžeta za 2021. godinu predviđa novo zaduživanje Nemačke od čak 96,2 milijarde evra. Nacrt, koji je u sredu usvojila Vlada, usmeren je, kako... NAJJAČA EVROPSKA EKONOMIJA NASTAVLJA DA SE ZADUŽUJE Još 96,2 milijarde evra u 2021, prema nacrtu nemačkog budžeta

Nacrt budžeta za 2021. godinu predviđa novo zaduživanje Nemačke od čak 96,2 milijarde evra. Nacrt, koji je u sredu usvojila Vlada, usmeren je, kako je objasnio ministar finansija te zemlje Olaf Šolc (Olaf Scholz) na finansiranje mera za odbranu protiv krize izazvane korona virusom.

Dodatno zaduživanje najveće evropske ekonomije, ukoliko ga odobri Bundestag, predstavljalo bi drugi po redu najveći neto iznos još od Drugog svetskog rata, prenosi agencija Rojters, dok AP podseća da se nemačka vlada samo ove godine zadužila sa visokih 218 milijardi evra.

“Želimo da sačuvamo zdravlje naših građana, podržimo ekonomiju i osiguramo radna mesta“, izjavio je nemački ministar finansija, dodajući da pandemija nikako nije gotova, zbog čega izvršna vlast te zemlje ne sme da dozvoli da svi dosadašnji napori propadnu.

euro
Foto: Pixabay.com

Sa budžetom za 2021. jasno stavljamo svima do znanja da ćemo sve ovo pregurati zajedno. Delamo odlučno, pa čak i ako to košta mnogo novca. Ukoliko se ništa ne čini, to će našu zemlju koštati daleko više„, objasnio je Šolc.

Budžet za 2021. godinu, kako ocenjuju nemački mediji, potcrtava Šolcovu rešenost da osigura novu ulogu Berlina kao najvećeg potrošača u Evrozoni, u trenutku kada se ona suočava sa teškim ekonomskim oporavkom od krize izazvane korona virusom.

Srednjoročni fiskalni plan nemačke vlade predviđa novi neto dug u iznosu od 10.5 milijardi evra u 2022, 6,7 milijardi godinu dana kasnije, odnosno 5,2 milijarde u 2024. godini. Ovakav plan tumači se kao novi zaokret nemačke vlade, jer se ona više neće vraćati obazrivoj fiskalnoj politici koja teži izbalansiranom budžetu.

Nemačka očekuje da javni dug dostigne 75 odsto BDP u 2020, u odnosu na 60 procenata koliko je iznosio u 2019. Takođe, predviđa se da će ostati na tom nivou u 2021. godini, kada će očekuje snažan oporavak ekonomije.

Ukoliko bi se obistinila predviđanja, Nemačka bi imala najmanji javni dug među zemljama članicama Grupe 7 (G7), jer se očekuje da, primera radi, Velika Britanija dostigne 100 odsto, a Japan 265 procenata u ovoj godini, podseća agencija Rojters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...