Snažan privredni rast u narednim godinama može nadoknaditi prazninu

Nemačka privreda izgubila 350 milijardi evra od početka pandemije

EUNovacSvetU fokusuVesti

24.1.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka privreda izgubila 350 milijardi evra od početka pandemije Nemačka privreda izgubila 350 milijardi evra od početka pandemije
Nemačka privreda je od početka pandemije pretrpela ogromnu štetu, saopštio je Institut nemačke privrede iz Kelna. „Od početka pandemije nemačka privreda je izgubila 350... Nemačka privreda izgubila 350 milijardi evra od početka pandemije

Nemačka privreda je od početka pandemije pretrpela ogromnu štetu, saopštio je Institut nemačke privrede iz Kelna.

Od početka pandemije nemačka privreda je izgubila 350 milijardi evra dodate vrednosti, najvećim delom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, piše u izveštaju Intituta, prenosi N1.

Dodaje se da čak i da BDP krajem 2022. godine dosegne pretpandemijski nivo, ostaje „ogromna razlika“ u poređenju s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

„Praznina nastala smanjivanjem dodate vrednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svedočili snažnom privrednom rastu“, piše u izveštaju.

No, kako Nemačka novinska agencija (DPA) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s privrednim rastom od svega 3,6 odsto. Prethodna vlada je još u septembru polazila od stope privrednog rasta od 4,1 za 2022. godinu.

Godine 2021. je zabeležen privredni rast od 2,7 odsto, nakon što je 2020. godine smanjen za 4,6 odsto, prenosi N1.

Prema proračunima Instituta, u poslednje dve godine pandemija je zbog mera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzrokovala smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi evra.

Ekonomisti kod potrošača primećuju i „promenu ponašanja“.

„Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u bioskope i restorane čak i kada je to ponovo bilo moguće. Novac je umesto toga završavao na štednji“, kaže autor analize Instituta Mihael Gremling (Michael Gremling).

Predstavnici vodećih nemačkih ekonomskih instituta, procenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno delovati na brzi oporavak privrede.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...