Volkswagen traži poništavanje presude suda u Ohaju

Nemački automobilski gigant opet na udaru

AutomobiliEULifestyleSvetVesti

1.9.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački automobilski gigant opet na udaru Nemački automobilski gigant opet na udaru
Nemački automobilski gigant Volkswagen zatražio je od Vrhovnog suda SAD da poništi presudu suda u Ohaju koja je državi otvorila put da nastavi sa... Nemački automobilski gigant opet na udaru

Nemački automobilski gigant Volkswagen zatražio je od Vrhovnog suda SAD da poništi presudu suda u Ohaju koja je državi otvorila put da nastavi sa tužbom zbog skandala vezanog za manipulacije softvera koji je lažno prikazivao nivo emisije štetnih gasova na Volkswagen vozilima sa dizel motorima.

Nemački proizvođač automobila prethodno je zatražio od Vrhovnog suda SAD da preispita presudu Apelacionog suda u kojoj se kaže da bi dva okruga mogla da traže novčane kazne koje mogu da dostignu milijarde dolara. Taj zahtev je u toku, piše Reuters.

U junu je Vrhovni sud Ohaja doneo odluku da savezni Zakon o čistom vazduhu ne preduhitrava tvrdnje zasnovane na državnim zakonima koje sprovodi državni tužilac Ohaja Dejv Jost (Dave Yost) – državni nadzor nakon prodaje vozila ili motora, kao što Volkswagen tvrdi.

„Ovo je velika odluka koja će osigurati da Volkswagen može da odgovara“, rekao je državni tužilac u junu.

Nemački proizvođač automobila u sudskim spisima navodi da bi tvrdnje Ohaja „mogle ukupno da iznose 350 miliona dolara dnevno, ili više od 127 milijardi dolara godišnje, u višegodišnjem periodu“.

Volkswagen i dobavljač Robert Bosch LLC u januaru su zatražili od Višeg suda Sjedinjenih Američkih Država da preinači jednoglasnu presudu Apelacionog suda 9. okruga u kojoj se kaže da okrug Solt Lejk u Juti i okrug Hilsboro na Floridi zbog zagađenja, a nakon prodaje dizela vozila, mogu da traže ogromnu nadoknadu za štetu.

Volkswagen je 2015. godine priznao da je manipulisao softverom ugrađenim u 11 miliona dizel vozila širom sveta kako bi u proveri emisije štetnih gasova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji. Do sada je ta afera nemačkog proizvođača automobila koštala više od 20 milijardi dolara u vidu kazni, povlačenja vozila i odšteta.

  • Lolek

    5.5.2022 #1 Author

    i treba, kad ugradjuju plivajuci zamajac

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...