jaz u sektoru malih i srednjih preduzeća raste

Nemci gase firme jer nemaju kome da ih ostave

EUPoslovanjeVesti

13.2.2024 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemci gase firme jer nemaju kome da ih ostave Nemci gase firme jer nemaju kome da ih ostave
U Nemačkoj vlasnici malih i srednjih preduzeća sve više nemaju kome poveriti upravljanje firmom – trenutno gotovo trećina vlasnika ima najmanje 60 godina i... Nemci gase firme jer nemaju kome da ih ostave

U Nemačkoj vlasnici malih i srednjih preduzeća sve više nemaju kome poveriti upravljanje firmom – trenutno gotovo trećina vlasnika ima najmanje 60 godina i traži naslednika.

Udeo preduzetnika koji traže nekoga ko bi preuzeo vođenje njihovog poslovanja skočio je sa 35 na 41 odsto u proteklih šest godina, pokazalo je novo istraživanje nemačke državne razvojne banke KfV, prenosi Mina.

Pritom se očekuje da će se problem samo pogoršati.

Glavni ekonomista KfV-a Frici Keler-Geib (Fritzi Koehler-Geib9, rekla je da jaz u sektoru malih i srednjih preduzeća raste, prenose Nezavisne novine.

„Demografske promene su takve da se povećava broj starijih preduzetnika koji razmišljaju o potencijalnom nasledniku“, rekla je Koehler-Geib.

Naime, natalitet pada, dok najmnogoljudnija generacija bejbi bumera polako odlazi u penziju. Osim toga, generalno slabi interes mladih za pokretanje ili preuzimanje posla.

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih preduzeća planira otići u penziju, to je šest odsto među 3,81 miliona njemačkih kompanija sa do 500 miliona evra godišnjeg prometa.

U prvoj polovini prošle godine gotovo tri četvrtine anketiranih vlasnika reklo je da teško pronalaze naslednika.

Manji deo ispitanika, njih oko 30 odsto, glavnu prepreku primopredaji posla vidi u troškovima birokratskih zahteva, zatim u pravnom lavirintu, njih 28 odsto, te finansijskim problemima, njih 16 odsto. Anketa je omogućila više izbora.

Mnogi vlasnici se stoga odlučuju ugasiti, do kraja ove godine to namerava učiniti 97.000 preduzetnika ili njih tri odsto. Među njima 63 odsto ima porodicu iz koje niko ne želi da nastavi posao.

Pritom većina ispitanika, njih 57 odsto, kaže da želi da firma ostane u okvirima porodice, a 43 odsto spremno je da je prepusti drugom preduzetniku, 28 odsto spremno je firmu prepustiti nekom od zaposlenih, a 21 pocenat suvlasniku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...