STRAH OD INFLACIJE U AMERICI

Nestabilna vrednost berzanskih akcija širom sveta

BerzaNovacSvetVesti

12.5.2021 13:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nestabilna vrednost berzanskih akcija širom sveta Nestabilna vrednost berzanskih akcija širom sveta
Rastući inflatorni pritisak i porast maloprodajnih cena u SAD izazvali su strah investitora širom sveta zbog čega je u sredu nastavljen trend pada vrednosti... Nestabilna vrednost berzanskih akcija širom sveta

Rastući inflatorni pritisak i porast maloprodajnih cena u SAD izazvali su strah investitora širom sveta zbog čega je u sredu nastavljen trend pada vrednosti berzanskih akcija od prethodnog dana. Opštem sumornom raspoloženju na berzama doprineo je izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o širenju indijske varijacije korona virusa u 44 zemlje.

Nastavak rasprodaje doveo je u sredu vrednosti azijskih akcija na najniži nivo u poslednjih sedam nedelja. Istovremeno, fjučersi na američkoj i evropskim berzama izgubili su vrednost, ali su se evropski indeksi nakon toga uglavnom oporavili, podstaknuti optimizmom zbog očekivanog ponovnog otvaranja ekonomije, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

Izvor: Google

Debata o visini i trajanju inflacije u SAD, koja bi eventualno mogla da primora američku centralnu banku (FED) da pooštri monetarnu politiku ranije nego što je planirala, izazvala je globalnu zabrinutost investitora. Američko Ministarstvo rada objaviće danas aprilski indeks potrošačkih cena (CPI), a ekonomisti očekuju najveći skok u poslednjih 10 godina i rast cena od 3,6 odsto u odnosu na april prošle godine.

Prema analizi finansijske kuće Moody’s, podaci o inflaciji, ukoliko se prognoze pokažu tačnim, mogli bi da podstaknu instiktivnu reakciju tržišta, naglašavajući da bi nagli rast cena ipak trebalo da bude privremen, kao što je najavio FED. Analitičari ocenjuju da bi trebalo da počne rast cena stanarina, dok cene zdravstvenih usluga ne bi trebalo značajno da porastu. Takođe, oni očekuju rast cena polovnih automobila od čak 70 odsto, prenosi CNBC.

Pretnja od povećanja inflacije je vruća tema, a rast maloprodajnih cena u kombinaciji sa ograničenjem radne snage, poremećajima u lancima snabdevanja i dodatnim fiskalnim podsticajima predstavlja idealnu osnovu za njen rast. To je izazvalo strah investitora, što je bio glavni razlog pada vrednosti berzanskih indeksa u utorak.

Izvor: Google

Industrijski Dow Jones indeks izgubio je tog dana 474 poena ili 1,4 odsto vrednosti, dok je S&P500 oslabio za 0,9 procenata, jer je 10 od 11 industrijskih sektora u okviru ovog indeksa izgubilo vrednost, prenosi New York Times. Tehnološki Nasdaq indeks, koji je najpre pao za 2,2 odsto, ojačao je do kraja trgovačkog dana, pa je njegov gubitak na zatvaranju berze bio svega 0,1 odsto.

Tradicionalni industrijski sektori bili su među najvećim gubitnicima, jer su vrednosti komunalnih usluga i nekretnina opale za oko 1,2 procenta. Ubrzavanje inflacije značilo bi da bi FED brže povećao kamatne stope, uprkos trenutnim planovima, što bi ulaganja u akcije koje isplaćuju dividende učinilo manje privlačnim.

  • Dragana G

    12.5.2021 #1 Author

    Nasdaq će verovatno i ostati u očekivanim vrednostima, jer je baziran na tehnološkim firmama, a sad su dobro zaradili oni koji su prodavali akcije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...