Najveći proizvođači dužni da isporučuju svu električnu energiju u Delhi

Nestašica struje u Indiji

SvetU fokusuVesti

12.10.2021 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nestašica struje u Indiji Nestašica struje u Indiji
Iz Ministarstva energetike u Indiji objavili su danas da je izdat nalog najvećim proizvođačima električne energije u zemlji, državnoj firmi NTPC, i korporaciji Damodar... Nestašica struje u Indiji

Iz Ministarstva energetike u Indiji objavili su danas da je izdat nalog najvećim proizvođačima električne energije u zemlji, državnoj firmi NTPC, i korporaciji Damodar Valley Corporation (DVC) da prestonici Delhi isporučuju svu električnu energiju koju imaju na raspolaganju zbog potencijalnih nestašica.

Ovaj potez dolazi nakon što je predsednik gradske vlade Delhija Arvind Kedžrival (Arvind Kejriwal) upozorio u subotu na potencijalnu krizu s električnom energijom u glavnom gradu Indije zbog nedostatka uglja, što je već izazvalo restrikcije struje u nekim istočnim i severnim državama te zemlje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Indijske države, uključujući Bihar, Džarkand i Radžastan, trenutno imaju problema sa nestancima struje. Maharaštra je zatvorila 13 termalnih elektrana i apelovala na ljude da električnu energiju koriste štedljivo, piše The Guardian.

Tri elektrane u Pandžabu su takođe obustavile proizvodnju, a restrikcije u trajanju od šest sati  zakazane u ovoj indijskoj državi izazvale su proteste stanovništva.

Iako se smatra da je nedostatak električne energije uslovljen nestašicom uglja, određeni eksperti tvrde da to zapravo nije slučaj.

U protekle dve decenije proizvodnja domaćeg uglja u Indiji je eksponencijalno rasla, s tim što je imala pad manji od jedan odsto u periodu od 2019. do 2020. godine, u jeku pandemije.

Proizvođači energije, kao i proizvođač uglja u vlasništvu države Coal India Limited, optuženi su da nisu pripremili količinu zaliha koje bi odgovarale potražnji i potrošnji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...