Kontinuirani projekat koji RATEL sprovodi sa lokalnim samoupravama

Postavljeno 88 merača elektromagnetskog polja u 39 gradova u Srbiji

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

12.10.2021 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Postavljeno 88 merača elektromagnetskog polja u 39 gradova u Srbiji Postavljeno 88 merača elektromagnetskog polja u 39 gradova u Srbiji
U okviru društveno odgovornog projekta „Sistem za kontinualno praćenje nivoa elektromagnetskog polja“ u Srbiji, koji Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) razvija... Postavljeno 88 merača elektromagnetskog polja u 39 gradova u Srbiji

U okviru društveno odgovornog projekta „Sistem za kontinualno praćenje nivoa elektromagnetskog polja“ u Srbiji, koji Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) razvija od 2017. godine, u postojeću mrežu senzora dodato je još 15 novih, što daje zbir od ukupno 88 senzora koji u ovom trenutku rade u 39 gradova širom Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa lokalnim upravama i institucijama koje su učestvovale u relizaciji dosadašnjih aktivnosti na projektu, RATEL je uspešno realizovao planirano proširenje u uslovima visokog zdravstvenog rizika i izolacije, kaže se u zvaničnoj objavi republičke agencije.

Planovi su da se i u 2022. godini nastavi sa aktivnostima u cilju proširenja navedenog sistema, postavljanjem dodatnih senzora u novim gradovima i novim institucijama.

Sistem EMF RATEL koristi mrežu senzora preko kojih se obavlja kontinualno i dugotrajno praćenje nivoa ukupnog električnog polja koje potiče od elektronskih komunikacionih mreža i opreme. RATEL kroz predmetni projekat javno prikazuje rezultate merenja nivoa elektromagnetskog polja, sa ciljem informisanja i edukacije građana, što omogućava dalji razvoj komunikacionih mreža u Srbiji.

Lokalne samouprave u Srbiji dozvoljavaju postavljanje senzora na institucije i objekte povećane osetljivosti od elektromagnetnog zračenja kao što su škole, bolnice, predškolske ustanove, radi očuvanja životne sredine i zdravlja građana.

Podaci o merenjima elektromagnetskih polja mogu se pratiti na interaktivnom portalu, gde su prikazane lokacije na kojima su postavljeni senzori, sa vrednostima izmerenih nivoa elektromagnetskih polja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...