Prosek u zemljama Evropske unije 16,9 odsto

Nezaposlena svaka treća mlada osoba na Zapadnom Balkanu

RegionVesti

1.6.2021 08:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nezaposlena svaka treća mlada osoba na Zapadnom Balkanu Nezaposlena svaka treća mlada osoba na Zapadnom Balkanu
Mladost i zaposlenje već neko vreme nisu dobra kombinacija na Zapadnom Balkanu, gde je prosečna stopa nezaposlenosti kod ove populacije u 2020. godini bila... Nezaposlena svaka treća mlada osoba na Zapadnom Balkanu

Mladost i zaposlenje već neko vreme nisu dobra kombinacija na Zapadnom Balkanu, gde je prosečna stopa nezaposlenosti kod ove populacije u 2020. godini bila 35,1 odsto, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, na konferenciji u Sarajevu.

Ona je rekla da je stopa više nego dvostruko veća u odnosu na prosek Evropske unije od 16,9 odsto.

„Za deo situacije je kriva pandemija Covid-19 koja je smanjila ponudu poslova, ali promena nezaposlenosti kod mladih zahteva eliminisanje uzroka problema, a ne samo rešavanje efekata“, navela je Bregu.

Sekretarka je na konferenciji „Dajte mladima šansu“ istakla kako je zaposlenost mladih u svih šest zemalja ovog regiona bila ispod 27 odsto, dok je rodno zasnovana razlika u korist muškaraca značajna – zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 odsto, a mladića 24,8 odsto.

„Potreba da se nešto uradi je jasna, jer je mladost naša najveća dragocenost. Da bismo promenili stvari, ne moramo da izmislimo točak, već radije napravimo vozilo uz pomoć postojećih točkova, u konkretnom slučaju Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu po ugledu na program EU, koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dođu do dobre ponude za zaposlenje, nastave obrazovanje, pripravništvo ili staž u periodu od četiri meseca posle gubitka posla ili prestanka školovanja“, izjavila je Bregu.

Kako se navodi u saopštenju, direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Džordi Karel je poručio da je EU spremna da podrži razvoj programa za mobilisanje mladih, kao što je Garancija za mlade u regionu, zajedno sa onima koje su već primenile članice EU, kao i kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...