NEZAPOSLENOST NAJVEĆA BRIGA GRAĐANA ZAPADNOG BALKANA Čak 71 odsto mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo

EURegionVesti

25.6.2020 09:20 Autor: Ljiljana Begović 2

NEZAPOSLENOST NAJVEĆA BRIGA GRAĐANA ZAPADNOG BALKANA Čak 71 odsto mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo NEZAPOSLENOST NAJVEĆA BRIGA GRAĐANA ZAPADNOG BALKANA Čak 71 odsto mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je najveći izazov za građane Zapadnog Balkana pre, ali i nakon epidemije virusa... NEZAPOSLENOST NAJVEĆA BRIGA GRAĐANA ZAPADNOG BALKANA Čak 71 odsto mladih razmišlja o odlasku u inostranstvo

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je najveći izazov za građane Zapadnog Balkana pre, ali i nakon epidemije virusa korona, nezaposlenost.

To je podatak iz „Balkan barometar 2020“, godišnjeg istraživanja javnog mnjenja i privrednika na Zapadnom Balkanu o percepcijama i očekivanjima u pogledu života i rada, uz procenu uticaja korona virusa, a koji je na onlajn konferenciji predstavila Bregu.

Zabrinjavajući je podatak što, dodaje ona, čak 71 odsto mladih za Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo. Ističe i da 71 odsto ispitanika smatra da se vlasti u regionu ne bore dovoljno sa korupcijom, što je čak za 10 odsto više nego u istraživanju rađenom prošle godine.

Foto: freepik.com

Međutim, istraživanje pokazuje da je sve više građana zainteresovano za regionalnu integraciju i oko 65 odsto građana navode da postoji više razloga da se balkanski narodi povežu, nego da se bave temama koje ih razdvajaju.

Dve trećine ispitanika smatra da je EU najbolji trgovinski parnter za zemlje Zapadnog Balkana.

Kada je reč o posledicama epidemije virusa korona, oko 72 odsto građana Zapadnog Balkana smatra da Covid-19 predstavlja ozbiljnu pretnju za njihovu nacionalnu ekonomiju. Takođe, samo jedna trećina ispitanika je zadovoljna politikom svoje zemlje kako se borila protiv virusa i zaštitila ekonomije i radna mesta.

Kada je reč o privrednicima, oko 60 odsto privrednih subjekata na Zapadnom Balkanu je tokom epidemije virusa korona ograničilo veliki broj svojih aktivnosti, dok je samo pet odsto otpustilo trajno svoje radnike.

Podatak je i da 35 odsto privrednika planira da poveća broj zaposlenih u narednih 12 meseci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...