Niska cena šarana ne ide na ruku proizvođačima

Ni Uskršnji post ne spašava ribnjake u Srbiji

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbijaVesti

19.4.2021 12:45 Autor: Marija Jovanović 7

Ni Uskršnji post ne spašava ribnjake u Srbiji Ni Uskršnji post ne spašava ribnjake u Srbiji
Potražnja za ribom konstantno je smanjenja od početka pandemije. U Srbiji je na početku ovogodišnjeg Uskršnjeg posta bilo oko 2.500 tona zaliha šaranske ribe,... Ni Uskršnji post ne spašava ribnjake u Srbiji

Potražnja za ribom konstantno je smanjenja od početka pandemije. U Srbiji je na početku ovogodišnjeg Uskršnjeg posta bilo oko 2.500 tona zaliha šaranske ribe, što znači da je nešto manje od 50 odsto proizvedene žive ribe ostalo neprodato za vreme Božićnog posta.

Pored smanjene potrošnje i ogromnih zaliha, proizvođačima na ruku ne idu ni niske cene ribe. Ribnjaci su preopterećeni izdacima i većina malih ribnjaka, po svemu sudeći, ove godine neće ni zasnivati proizvodnju, kaže za Biznis.rs predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije i direktor ribnjaka „Kapetanski rit“ Krum Anastasov.

„Cene su izuzetno niske i ispod svakog minimuma. Proizvođačka cena šarana, ako pričamo o kvalitetnom uzgoju i ribi sa manjim sadržajem masti i većim sadržajem proteina, iznosi oko 220, 225 dinara po kilogramu, dok je trenutna cena u veleprodaji i ribnjacima oko 180 dinara. Kada je reč o maloprodajnim cenama, na akcijama u velikim sistemima kilogram šarana obično bude oko 270 dinara. Redovna cena je oko 300, dok individualne male ribarnice prodaju ribu i do 390, 400 dinara“, navodi Anastasov.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, potrošnja ribe u Srbiji uglavnom je u vezi sa tradiocionalnim i verskim obredima poput slava i sahrana, pa epidemiološke mere značajno utiču na umanjenu potražnju. Iako su tražili pomoć i sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi se formirala radna grupa koja će raditi na rešavanju nastalih problema, pomoći nema ni na vidiku.

„Dolazimo u situaciju da će početi sezona nove proizvodne godine, ostaće puno konzumne ribe, koja je polno zrela, koja će kalirati, uginuti ili će se izmrestiti. Doći će do potpunog poremećaja u tehnološkom procesu, što predstavlja veliki problem i ogroman rizik za ribarstvo u Srbiji, koje će početi sa gašenjem“, navodi Anastasov.

Ribnjaci u Srbiji opterećeni su vodoprivrednim doprinosima, za njih su to veliki izdaci, pa je jedan od zahteva i otpisivanje ovih obaveza za 2020. i 2021. godinu. Takođe, ribnjaci su tražili i pomoć oko ishrane riba i rešavanje robnih rezervi, a za sada kako kaže Anastasov, još uvek nema sluha za ove probleme, pa su svi u pat poziciji.

„Svi manji ribnjaci, koji su između pet, do 35, 50 hektara verovatno neće ni zasnivati proizvodnju ove godine jer su u ogromnom problemu. Reč je skupoj proizvodnji, a kada se u obzir uzme proizvođačka i cena u veleprodaji, to je zaista nemoguće“, zaključuje naš sagovornik.

  • Milovan94

    19.4.2021 #1 Author

    Nije im lako.

    Odgovori

  • Pero

    19.4.2021 #3 Author

    Meso ribe je neophodna hrana, posto je kultura ishrane takva da unosimo previse omega 6, masnih kiselina (skoro sve masti koje konumiramo) a vrlo malo omega 3. Omega 6 deluju upalno na organizam dok omega 3 protiv upalno, a to sve vodi organizam u bolest. Svakako ove dve vrste masnih kiselina treba da budu u ravnotezi, zato je i preporuka da se jede riba bar jednom nedeljno. I ne riblji stapici to je preradjevina, be doprinosi bas zdravlju

    Odgovori

  • Stefan

    19.4.2021 #4 Author

    Strasno

    Odgovori

  • Ljilja

    22.4.2021 #5 Author

    Ovaj problem treba hitno rešiti. Domaća privreda vapi za pomoći države. Svakako se riba manje konzumira preko godine

    Odgovori

  • Ljilja

    22.4.2021 #6 Author

    Hitna podrška domaćim proizvođačima. Ako sada nije već kasno.

    Odgovori

  • MARKO7

    14.8.2022 #7 Author

    Pa bas strasno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...