NIS ISPLAĆUJE AKCIONARIMA 4,4 MILIJARDE DINARA Dividenda u visini 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

27.11.2020 13:25 Autor: Julijana Vincan 0

NIS ISPLAĆUJE AKCIONARIMA 4,4 MILIJARDE DINARA Dividenda u visini 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti NIS ISPLAĆUJE AKCIONARIMA 4,4 MILIJARDE DINARA Dividenda u visini 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti
Kompanija NIS objavila je da u petak, 27. novembra, isplaćuje više od 4.425 miliona dinara akcionarima na ime dividendi, što je, kako ističu, 25... NIS ISPLAĆUJE AKCIONARIMA 4,4 MILIJARDE DINARA Dividenda u visini 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti

Kompanija NIS objavila je da u petak, 27. novembra, isplaćuje više od 4.425 miliona dinara akcionarima na ime dividendi, što je, kako ističu, 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva.

„Ovo je osma godina zaredom da NIS isplaćuje dividendu akcionarima u visini od 25 procenata prošlogodišnje neto dobiti, a to čini i ove godine, uprkos izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa“, navodi se u saopštenju.

NIS zgrada
Foto: Printscreen youtube

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara 12. redovne sednice Skupštine akcionara NIS, 20. juna.

Kompanija Gasprom Neft vlasnik je 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS, dok 29,87 odsto akcija poseduje Srbija. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. NIS je 20. juna imao 2.071.734 akcionara.

Foto: Naftna industrija Srbije

Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2019. godinu u budžet biti uplaćeno više od 1.322 miliona dinara, a naša zemlja ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividendi akcionarima.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS biće isplaćeno 23,07 dinara po akciji. To je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (27,14 dinara) odbije porez od 15 odsto, koji je NIS dužan da obračuna i uplati za te akcionare pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...