Akcije trećeg proizvođača automobila u Japanu pale za 5,1 odsto

Nissan ulaže više od 17 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila

AutomobiliHi-techLifestyleVesti

29.11.2021 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nissan ulaže više od 17 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila Nissan ulaže više od 17 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila
Kompanija Nissan Motor Co. je najavila da će potrošiti dva biliona jena (17,59 milijardi dolara) u narednih pet godina kako bi ubrzala elektrifikaciju vozila... Nissan ulaže više od 17 milijardi dolara u elektrifikaciju vozila

Kompanija Nissan Motor Co. je najavila da će potrošiti dva biliona jena (17,59 milijardi dolara) u narednih pet godina kako bi ubrzala elektrifikaciju vozila i tako sustigla konkurente u jednoj od najbrže rastućih grana automobilske industrije.

Ovo je prvi put da je poznati japanski automobilski brend i jedan od prvih proizvođača električnih vozila (EV) za široko tržište otkrio plan elektrifikacije.

Nissan će potrošiti dvostruko veću svotu u odnosu na prethodnih 10 godina, kako bi sustigao rivale poput kompanije Toyota i automobilskog giganta Tesla.

Predstavnici kompanije Nissan predstaviće tržištu 23 elektrifikovana modela do 2030. godine, uključujući 15 potpuno električnih vozila, a cilj im je i da spuste cene litijumskih baterija za 65 odsto u narednih osam godina. Takođe, plan im je da predstave čvrste baterije koje potencijalno menjaju igru do marta 2029. godine.

Prema rečima generalnog direktora kompanije Makota Učide (Makoto Uchida), ove izmene će učiniti električna vozila pristupačnija vozačima.

“Naš plan je da demokratizujemo elektrifikaciju”, izjavio je Učida u toku online prezentacije. Neki analitičari nisu bili preterano impresionirani planom kompanije Nisan, napominjući da je ovo preduzeće već zaostajalo za rivalima u ovom polju.

Analitičar u firmi Securities Japan Ltd Masajaki Otani (Masayuki Otani) izjavio je da akcije u automobilskom sektoru padaju zbog zabrinutosti na tržištu u vezi sa novim sojem korona virusa i uticajem koji bi mogao imati na proizvodnju.

Akcije kompanije Nissan pale su u ponedeljak za 5,1 odsto, što je daleko niže od njihovih konkurenata. Na popodnevnom trgovanju bile su niže za 3,8 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...