inicijativa premijerke bangladeša

Nobelovcu i pioniru mikrofinansiranja preti zatvorska kazna

SvetVesti

4.9.2023 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nobelovcu i pioniru mikrofinansiranja preti zatvorska kazna Nobelovcu i pioniru mikrofinansiranja preti zatvorska kazna
Među stranim ekonomistima i građanskim aktivistima civilnog društva, nobelovac Muhamed Junus (Muhammad Yunus) je maltene kultna ličnost jer je osmislio program mikrokreditiranja za najsiromašnije... Nobelovcu i pioniru mikrofinansiranja preti zatvorska kazna

Među stranim ekonomistima i građanskim aktivistima civilnog društva, nobelovac Muhamed Junus (Muhammad Yunus) je maltene kultna ličnost jer je osmislio program mikrokreditiranja za najsiromašnije slojeve u Bangladešu, ljude koji inače nemaju pristup konvencionalnim bankama. Međutim, sada mu u njegovoj rodnoj zemlji preti zatvorska kazna.  

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina (Sheikh Hasina), učestalo napada Junusa (83), nazivajući ga čak „krvopijom“ siromašnih zbog prisiljavanja na otplatu kredita, i čak ga okrivljuje za odluku Svetske banke 2012. godine da se povuče iz ključnog projekta za izgradnju velikog mosta, piše Voice of America.

Nedavno je Junusu i njegovim saradnicima u Grameen Telecomu — sestrinskoj kompaniji njegove Grameen banke, pionirske mikrofinansijske institucije — suđeno u slučaju kršenja Zakona o radu.

Pre deset dana, najviši sud Bangladeša odbio je žalbu Junusa, što će omogućiti nastavak postupka protiv njega. Njegova ćerka Monika Junus (Monica Yunus), koja vodi njujoršku neprofitnu organizaciju Sing for Hope, objavila je na društvenoj mreži LinkedIn još 28. avgusta da je premijerka zapretila da će uhapsiti Junusa bez kaucije u narednih nedelju ili dve. Ako bude proglašen krivim, Junus bi bio osuđen na najmanje šest meseci zatvora.

Ovi događaji se odvijaju samo nekoliko meseci pre nego što će Hasina pokušati da osvoji svoj peti mandat na funkciji.

„Premijerka mu je redovno pretila poslednjih 15 godina. S obzirom na predstojeće izbore u januaru, ona je intenzivirala svoje direktne javne napade na njega lažnim optužbama koje su sada rezultirale sudskim sporovima. Pre nedelju dana, Vrhovni sud u Bangladešu je odbio žalbu, što znači da postoji realna opasnost da bi moj otac mogao biti uhapšen“, napisala je ćerka dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...